Gætterier hører fortiden til: Lad os booste erhvervslivet med data
Pilotprojektet 'Destination Digital' er nu officielt afsluttet, og en rapport om projektet viser nye muligheder for hele turistindustrien med data som succesmetode.
Lad os bare sige det som det er, der er et uudnyttet potentiale i dansk turisme, og det staves: data. Dette understreges i rapporten om pilotprojektet på Rømø, der er baseret på erfaringer med Smart City-løsninger.
Projektet har testet, om en bred anvendelse af data og dets indsigter kan hjælpe med at styrke erhvervslivet og øge en destinations konkurrenceevne. Dette er det første projekt i Danmark, hvor der er arbejdet med dataindsamling i stor skala over tid på en destination.
Med andre ord har ideen været at samle alle mulige perspektiver til at forudsige turismen. Skal bageren bage 500 eller 1000 boller inden lørdag? Køber folk is, når det blæser i vest? Hvad er efterspørgslen efter cykler blandt Hamborgs skoleelever på en solskinsdag i den anden uge af sommerferien?
I flere måneder er der indsamlet og analyseret på data fra blandt andet trafik, bevægelsesmønstre, vejr, belægning og salg. Dette har gjort det muligt at forudsige turismen på en mere præcis måde end før. Dette har igen haft en positiv indvirkning på service og produktivitet og også gjort det lettere at forfølge en grønnere dagsorden.
Det lyder næsten lidt for godt til at være sandt?
Men det er det ikke, for det er baseret på data. Data, der har gjort hverdagen lettere for øens aktører, for myndighederne, for turistkontoret og for de besøgende.
Succes kræver fællesskab
Rømø-projektet er et glimrende eksempel på fremtidens destination og et bevis på, at det er på høje tid, at vi begynder at gøre mere brug af vores data. De samme løsninger kan let anvendes i andre industrier. Ville det ikke være dejligt at vide, hvor mange mennesker der besøger supermarkedet i dag? Eller hvilke parkeringspladser bruges af hvor mange biler? Og forestil dig, hvor meget madspild der kunne være undgået, hvis kantinen vidste nøjagtigt, hvor mange vegetariske måltider der skulle tilberedes.
Mulighederne er uendelige, men det kræver samarbejde mellem flere aktører, og at vi i fællesskab viser handlingskraft.
For på trods af, at vi er gode til at udnytte mulighederne indenfor teknologi i Danmark, er der meget, vi kan tage med os fra Rømø-projektet, når det handler om at se på data i større skala. For hvem ønsker ikke et bedre fundament at stå på, når det kommer til at træffe beslutninger og planlægge deres investeringer?
At gætte hører helt enkelt til fortiden, nu har vi jo reel data.
Thomas Kierkgaard