Serier

Bankerne skal vise kunderne et anstændigt mådehold

Finanssektorens appetit på indtjening er naturlig, men når konkurrencen mellem institutterne efterhånden er illusorisk, nærmer vi os et samfundsmæssigt problem, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen snart bør træde på bremsen.

Negative renter

Nogle medier refererer fra finanssektoren som papegøjer med deres utrættelige beskrivelse af, at den danske banksektor er presset på indtjening.

Det er naturligvis legitimt at finansielle virksomheder tjener penge, og især de institutter, der er udpeget som systemiske, er vigtige økonomiske fundamenter i vores samfund.

Men der må være en grænse, og argumenterne for hele tiden at øge priserne for deres ydelser fortjener et nærmere eftersyn.

Pengeinstitutternes hovedargumenter for at stramme den negative renteskrue er stadig:

  1. at banker deponerer en del af deres likviditet til negativ rente i Nationalbanken
  2. at det lave renteniveau gør det umuligt at opnå den rentemarginal, der tidligere var branchens eksistensgrundlag
  3. at banksystemet skal ”polstres” for at kunne klare sig igennem en mulig gentagelse af finanskrisen.

Imidlertid er denne argumentation kun en flig af sandheden.

Det er korrekt, at bankerne aktuelt betaler 0,5 pct. p.a. af deres indestående i Nationalbanken. Men for det første handler det kun om deres indlånsoverskud, og for det andet er det forkert, at stigningen i sektorens indlånsoverskud betyder, at de skal sætte flere penge i Nationalbanken. Det fremgår tydeligt af Nationalbankens hjemmeside.

Det er også korrekt, at rentemarginalen er væsentligt indsnævret. Mange brancher har over tid oplevet, at de har måttet tilpasse sig den foranderlige verden. Tiden er også løbet fra spolebåndoptageren og slettelak, men det er ikke årsagen til, at de pågældende virksomheder ikke længere tjener penge.

Og en påstand om, at finanssektoren ikke tjener penge, er langt fra ædruelig.

Spørgsmålet om bedre polstring burde da efterhånden også forbeholdes møbelindustrien.

Et udpluk af seks banker blandt branchens største pengeinstitutter – Danske Bank, Nordea (DK), Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord og Ringkøbing Landbobank – viser ifølge Nasdaqs statistikker, at disse de seneste tre år tilsammen har haft en nettoindtjening på mere end 53 milliarder kroner.

Den samlede egenkapital for nævnte banker udgør 270 milliarder kroner, og egenkapitalforrentningen ligger aktuelt mellem 2,4 og 11,6 pct., hvilket i en tid med et ultralavt renteniveau vel ikke er så dårligt

Handler alt dette ikke bare om fri konkurrence, og kan kunderne ikke bare vælge en anden bankforbindelse? Ja og nej, for det ændrer typisk ingenting. Alle finansielle institutter kigger hinanden over skulderen, og prisen er som konkurrenceparameter reelt sat ud af spillet.

Det nye sort er ”samfundssind”, og måske skulle banksektoren vise sine kunder et anstændigt mådehold med negative renter og jagten på optimering af gebyrer.

Kundeloyalitet bør gå begge veje.

Læs også