Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Forvent store kursudsving men ingen nært forestående aktienedtur

Der er god grund til optimisme, for vi kigger ind i det kraftigste vækstopsving i vores levetid.

Frank Velling, investeringsansvarlig og porteføljemanager, SEB Investment Management

Globale aktier er i rekordhøjt niveau, og stigningerne siden covid-19-udbruddet sidste år har været enorme. Derfor er der også mange, der spørger sig selv, hvor længe det kan fortsætte? Det ligger måske i vores natur, at vi er trænet til at spotte alle faremomenterne, og nogle gange formentlig giver disse overdreven opmærksomhed.

Når vi befinder os i nyt territorium, synes alarmklokkerne at ringe endnu højere. Nye territorier gælder eksempelvis for aktiekursniveauer, realrenteniveauer, penge- og finanspolitiske stimuli, op- og nedlukninger og andre restriktioner under pandemien, hastigheden i gældsopbygning, osv.

Højkonjunkturen, og det igangværende aktieopsving, er IKKE løbet tør for landevej. Det kan man ikke mindst takke finanspolitikken for. Her synes den herskende fortælling at være, at ingen må lide økonomisk skade af covid-19 samt at gæld ikke betyder noget: Hellere ”for meget” end ”for lidt”.

Mens der med sikkerhed vil være vejarbejder og dårlig sigtbarhed på ruten, forekommer risikoen for egentlig afsporing at være overordentlig lav lige nu. Derimod vil der være betydelige kursudsving undervejs, herunder også det man kan kalde ”iatrogen volatilitet”:

Iatrogene sygdomme er sygdomme eller skader fremkaldt af læger. Altså påført af de personer som er sat i verden for at helbrede os. På samme måde kan man tale om ”iatrogen volatilitet” når de myndigheder, hvis opgave det er at stabilisere økonomi og markeder, påfører ekstraordinær volatilitet/ustabilitet med fejlindgreb. Risikoen for fejl er stor pengepolitisk, fordi man ikke har nogen drejebog for, hvordan man udfaser den ekstraordinære pengepolitik, som har været ført siden finanskrisen. Finanspolitisk har man heller ingen gennemprøvede drejebøger for økonomisk håndtering af pandemier.

Disse risikofaktorer filtrerer naturligvis også ned på investorer. Eksempelvis ved vi med sikkerhed, at inflationen stiger markant i de næste par måneder – simpelthen fordi priserne faldt i marts-april sidste år. Dette øger frygten for, at højere obligationsrenter, skal trække luft ud af aktieopsvinget.

Dette vil øge frygten for, at den ekstraordinære pengepolitik aftrappes før tid - og i givet fald at en hurtig aftrapning vil være en politisk fejl. Spørgsmålet er, om investorer vil købe lange obligationer (på bekostning af aktier), på et tidspunkt, hvor renteniveauet i udgangspunktet er historisk lavt, og hvor man ser ind i en periode med rentestigninger?

Mange forskelligartede indikatorer peger på betydelig optimisme hos aktieinvestorer. Dette betragtes ofte som et faresignal, da det derfor er lettere at blive skuffet. Men der er god grund til optimismen: Vi kigger ind i det kraftigste vækstopsving i vores levetid. Og selv efter det initiale tigerspring, vil indtjeningsvæksten hos virksomhederne formentlig stabilisere sig på tocifrede vækstrater. Genåbninger sker i varierende tempi, men stigende immunitet dikterer retningen.

Hertil kommer, at vi ikke har set alle effekterne af den historisk store vækst i global privat opsparing de seneste 12 måneder. Den private opsparing er steget eksplosivt på grund af nedlukninger (færre forbrugsmuligheder), øget usikkerhed samt offentlige stimuli (helikopterpenge i USA, Canada, Japan og Australien). Desuden vil der være positive formueeffekter fra stigende aktie- og boligmarkeder. En del af den ophobede opsparing vil finde vej tilbage til iPads, restaurantbesøg, gamerudstyr og hjørnesofaer – men en del vil også blive sparet op på aktiemarkedet.

Ligesom et skud vaccine kan give anledning til kortvarigt ubehag, vil et skud iatrogen volatilitet gøre det for investorer. Men forhåbentligt bliver der kun tale om forbigående svimmelhed uden overilede finansielle dispositioner.

Frank Velling

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.