Serier

Life science kan lede os ud af corona-tunnelen

Coronakrisen har tydeligt vist, at den danske life science-industri og det danske samfund spiller hinanden stærkere – til fordel for erhvervsliv, samfund og patienter. Det skal vi styrke med den nye strategi for life science, der kan give os en af nøglerne til at komme endnu stærkere igennem coronakrisen.

Corona rammer verden

For kort tid siden præsenterede regeringen sin nye life science-strategi med et simpelt budskab: Dansk life science er en styrkeposition, som vi skal understøtte. Det skal vi, fordi vores life science-virksomheder allerede er afgørende for dansk økonomi, men også fordi de kan agere et skinnende lys gennem corona-tunnelen.

Inden for life science har vi nogle af verdens førende virksomheder. Området står for over en femtedel af vores vareeksport og skaber 50.000 arbejdspladser for alt fra gaffeltruckførere til kittelklædte forskere. Det er et område, der har formået at vise, at man kan reducere kraftigt i CO2 og samtidig vokse enormt. Og, nå ja, så skal vi huske, at det er en industri, der redder tusinder af menneskeliv på daglig basis.

Life science er en industri, der leverer varen, men som stadig har et kæmpe potentiale. Industrien har taget et kæmpe samfundsansvar på sig under coronakrisen, og den kan vise sig at være en af hjørnestenene til at komme stærkt igennem den tunnel, som coronakrisen er. For der er ingen tvivl om, at vi har brug for virksomheder, der producerer alt fra vacciner til insulin i fremtiden også.

Derfor sætter vi i regeringen fokus på at få fuldt udbytte af branchens potentialer.

Et potentiale er for eksempel at bruge Danmarks helt unikke sundhedsdata bedre. Det skal selvfølgelig gå hånd i hånd med databeskyttelse og fortrolighed. Men kan vi bruge data bedre, har det potentialet til at forbedre mulighederne for forskning og udvikling af ny medicin, nye løsninger, nye produkter – og det giver mening for patienter, for forskere, for virksomheder og for samfundet.

For yderligere at understøtte den forskning, der er så afgørende for life science-virksomhederne, har regeringen også allerede forhøjet forsknings- og udviklingsfradraget til 130 pct. til og med 2022. Og vi har afsat midler til Open Entrepeneurship-projektet, der skaber kobling mellem forskning og iværksætteri. For forskningsmiljøer er vigtige for innovationen i Danmark, og det er kun endnu tydeligere med en så videnstung branche som life science-virksomheder.

Samtidig har vi muligheden for at skabe et udstillingsvindue i Danmark. Et sundhedsvæsen, der fremviser de nyeste og bedste løsninger – til gavn for både patienter, virksomheder og samfund. Det er en god måde at koble forskning og udvikling med erhvervslivets kræfter og på den måde kunne brede det ud til endnu flere patienter.

Vi spiller hinanden stærkere i vores samfund, og en nøgle til det er et stærkt samarbejde på tværs af det offentlige og det private.

Med strategien har vi afsat 270 mio. kr. frem mod 2023, og vi søsætter en række konkrete initiativer, som omfatter hele økosystemet omkring life science-industrien. De skal sikre, at danske virksomheder og dansk life science står stærkt i den globale konkurrence på området. Og de skal sikre, at life science-industrien i endnu højere grad er til gavn for patienter, velfærdssamfund og dansk økonomi.

Jeg er glad for den brede politiske opbakning, der har været til at prioritere midler til en ny strategi for life science. Nu ser jeg også frem til opbakning til det hårde arbejde med at føre strategien ud i livet.

Læs også
Top job