Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Er Bitcoin kryptonit for investeringsporteføljen?

Selvom Bitcoin set med mine kritiske investorbriller er en tvivlsom investering, har afkastet været astronomisk de seneste 10 år.

Tine Choi, chefstrateg i PFA

Det psykologiske begreb ’Klokkeblomst effekten’ er den bedste måde at beskrive, hvad Bitcoin egentlig er for en størrelse - i hvert fald med de briller, jeg har som institutionel investor.

’Klokkeblomst effekten’ refererer til figuren Klokkeblomst fra Peter Pan, en figur som ifølge fortællingen kun eksisterer, fordi børnene i eventyret ganske enkelt, tror hun eksisterer. Sagt på en anden måde så stiger og falder Bitcoins værdi afhængig af, hvad folk tror, den er værd. Der er ingen fundamental værdi bag, og dermed følger en stribe karakteristika, som gør det ekstremt svært at se, hvorfor vi som institutionel investor for nærværende skal have Bitcoins i vores portefølje.

Selvom Bitcoin set med mine kritiske investorbriller er en tvivlsom investering, har det dog ikke forhindret den i at stige i værdi. Tværtimod har afkastet været astronomisk. For knap 10 år siden var en Bitcoin sølle 0,07 dollars værd, mens den i dag har en værdi lige over 30.000. Det er en værdistigning på over 40 mio. pct., og det er endda en halvering i forhold til toppen tilbage i april i år.

Markedsværdien har rundet 1000 mia. USD, og 140 mio. personer ejer en del af cryptoen (omend størstedelen er koncentreret på ret få hænder). Til sammenligning er det amerikanske aktiemarked i samme periode steget med 290 pct. Den udvikling er svær at ignorere, og det har betydet, at Bitcoins det seneste års tid har vundet stigende indpas som investeringsmulighed – herunder også i den etablerede finansielle sektor.

Et højt afkast er altid fristende, og når der så samtidig fyger med påstande om, at Bitcoin er eller bliver det nye guld, dvs. får status som sikker havn, vækker det naturligvis vores interesse. For hvem vil ikke gerne have noget med et kæmpe afkastpotentiale, der samtidig kan virke stabiliserende i en portefølje, når krisen banker på døren, risikofyldte aktiver dykker over en bred kam og værdien af euro og dollar er i fare for at blive udvandet af centralbankernes hyperaktive seddelpresse?

Groft sagt har Bitcoins udvikling i år bekræftet Karl Lagerfelds gamle bon mot: ’Trendy is the last stage before tacky’.

Tine Choi

Fra trendy til tacky på fantomfart: Afkast og risiko er dog et uadskilleligt ægtepar, og det er her, at Klokkeblomst kommer ind i billedet, for selvom Bitcoins har en nærmest ikke eksisterende korrelation med globale aktier - og dermed kan give noget spredningseffekt i en portefølje - er folks tro på værdien svær at investere efter.

Groft sagt har Bitcoins udvikling i år bekræftet Karl Lagerfelds gamle bon mot: ’Trendy is the last stage before tacky’. Først steg den til rekordhøje niveauer for blot en måned senere at blive næsten halveret på grund af nogle få tweets fra E. Musk og udmeldinger fra den kinesiske centralbank.

Det er volatilt og alt for uforudsigeligt, især når man desuden kan konstatere, at der er meget høj sammenhæng mellem Bitcoins værdi og antallet af googlesøgninger. Jo flere søgninger, des højere bliver værdien, og jo større værdi, des større bliver udsvingene faktisk også. De egenskaber er ikke tillokkende i en porteføljemæssig sammenhæng, hvor vi søger efter aktiver, der mindsker risikoen og øger afkastpotentialet, og hvor der er en nogenlunde forventelig sammenhæng mellem aktivets performance og værdi.

Jeg anerkender fuldt ud de mange hensigter og formål, Bitcoins og andre kryptovalutaers fortalere fremfører, som f.eks. effektiv pengeoverførsel, peer to peer-netværk og smart contracts. Men som aktivklasse i investeringsmæssig forstand, og i særdeleshed som det nye guld eller som betalingsmiddel, er der stadig meget lang vej at gå.

Forestil dig, at du fik din løn udbetalt i Bitcoins, og at den fra den ene dag til den anden halveres eller fordobles, eller at Tesla sælger en bil for Bitcoins, for så næste dag at stå med en indtægt, som omregnet til dollar potentielt kan være lavere, end hvad det faktisk koster at fremstille en Tesla.

De vilkår tror jeg ikke, at mange af os vil være parate til at acceptere. Den hypede og stemningsdrevne værdi og de deraf affødte store udsving gør, at afkastpotentialet simpelthen ikke står mål med den risiko, vi som pensionsselskab ville løbe på vegne af vores kunder, hvis vi investerede i Bitcoins og lignende kryptovalutaer.

Tine Choi

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.