Serier

Vi må tage ansvar for den nye generation af færdiguddannede

Kære ledere og rekrutteringsansvarlige: Giv coronagenerationen af nyuddannede samme chance, som I gav årgangene før dem. Hjælp dem godt på vej i det, der gerne skulle være en spændende og udfordrende tid.

Corona rammer verden

Tusindvis af unge studerende afslutter deres uddannelser i øjeblikket. Hvad der normalt er en spændende tid med fokus på de mange muligheder, er nu for mange en tid med bekymringer for fremtiden. For coronakrisen har i høj grad ramt de unge akademikere – og det kan have langsigtede konsekvenser, både for dem og for virksomhederne.

I begyndelsen af 2020 faldt rekrutteringen af nyuddannede akademikere med 30 pct., ifølge en rapport fra ISE. Selvom vi hos Hays oplever at erhvervslivet ser optimistisk på at vende tilbage til tidligere niveau, kan vi ikke komme udenom den stadig forhøjede dimittendledighed, og ikke mindst, hvordan de sidste år af de studerendes uddannelser har været præget af usikkerhed. De har ikke kunne være fysisk på campus og skabe vigtige netværk, udveksling og praktikpladser er udskudt eller holdt online, og jobsamtaler er blevet aflyst.

Det er dermed vigtigt, at virksomhederne nu, i endnu højere grad end tidligere, tager ansvar for, at ”coronagenerationen” af nyuddannede får den samme start på arbejdslivet som årgange før dem. Det er vigtigt, at vi som arbejdsgivere møder de studerende i deres bekymringer om, hvorvidt deres dimittendniveau gør dem ordentligt gearet til arbejdslivet.

Vi bør udfordre vores sædvanlige forventninger til de nyuddannede og se på, hvilke kompetencer de ellers har tilegnet sig under nedlukningen samt potentialet for deres udvikling. Det store mismatch mellem efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, der var før krisen, og udbuddet, er stærkt på vej tilbage. Her kan de unge gøre en forskel, hvis de bliver taget godt imod.

Tager virksomhederne ikke ansvar for at introducere de unge til arbejdslivet, risikerer vi at få en generation af unge uden den nødvendige erfaring og de færdigheder, som er afgørende for fremtidens arbejdsmarked. Her er det essentielt, at vi sikrer kvalificeret arbejdskraft og en pipeline af talent.

Så ledere og rekrutteringsansvarlige! Giv coronagenerationen af nyuddannede samme chance, som I gav årgangene før dem. Hjælp dem godt på vej i det, der gerne skulle være en spændende og udfordrende tid.

Vi glæder os til at byde vores del af de unge nyuddannede velkommen.

BRANCHENYT
Læs også