Debat

Derfor er minedrift som investeringscase bedre end sit rygte

Minedrift har et elendigt ry, men hvis man tør gå ind i et selskab og spille med sine investeringsmuskler, kan det sagtens være en investering, der er god for både porteføljen og (arbejds)miljøet.

Verden er godt i gang med en elektrificeringsrevolution, som kræver energieffektive batterier, og medmindre ungerne skal undvære YouTube og skrive deres danske stile i hånden, er der også kontinuerligt brug for computerchips og mobiltelefoner.

Det kræver alt sammen kobber, og der forventes at opstå massiv kobbermangel over de næste få år – i en grad så analytikerne mener, at efterspørgslen vil overstige udbuddet med svimlende 489.000 ton kobber i 2024 ifølge S&P Global. Det gør kobber til en potentielt attraktiv investering, især for en value-investor som os.

Minedrift har et elendigt ry, der groft sagt kan koges ned til to kritikpunkter: Dels høje omkostninger for miljøet, dels elendige arbejdsforhold. Men før du råber, ”duer ikke, væk!” og smider råvareproducenterne på portefølje-porten, bør du have hele ligningen med. For som aktiv, engageret fondsforvalter er det faktisk muligt at slå et slag for bedre forhold, mens man er investeret – blandt andet fordi man med en større investering har bedre mulighed for at spille med musklerne og kræve forandring af selskaberne. Og et sundt mineselskab er absolut en interessant investeringsmulighed for en langsigtet investor.

I et klima hvor investorernes er blevet tiltagende utålmodige og arbejder med kortere og kortere tidshorisonter, udgør langsigtede investeringer en ledelsesmæssig udfordring for mineselskaberne. Minedrift er nemlig et projekt, hvor udvindingen og dermed afkastet af investeringen typisk først bonner ud mange, mange år efter det indledende spadestik til minen.

Dermed har du ingredienserne til en spændende mulighed for en value-investor, der kan identificere de nødvendige komponenter til langsigtet succes … og i øvrigt drage fordel af cyklusbaserede midlertidige rystelser i markedet. I Skagen Focus er vi således solidt investeret i netop det canadiske mineselskab Ivanhoe Mines, der ejer en af verdens største og grønneste kobberminer: Kamoa-Kakula-minen i den Demokratiske Republik Congo.

Med en andel på ca. 4 pct. er Ivanhoe Mines en af de største positioner i Skagen Focus. Forvalterne ser et massivt vækstpotentiale i selskabet, når produktionen endelig går i gang senere i år. Selskabet er allerede steget med mere end 100 pct. det seneste år, men vi mener, potentialet er endnu større. Aktiekursen handles for indeværende til en betydelig rabat i forhold til konkurrenterne, særligt med højde for virksomhedens mineralreserver og kostbare aktiver.

For til slut at vende tilbage til de – absolut reelle – bekymringer om arbejdsforholdene i en congolesisk mine, mener vi alligevel som aktiv, engageret forvalter, at det bedste man som investor kan gøre for at sikre ordentlige arbejdsforhold er at investere både sine penge, sin tid og sit engagement i et selskab med potentiale, så man har musklerne til at lægge pres på selskabet og dermed sikre sig, at de forbedrer praksis. Vi mener bestemt, at man når længere ved at engagere sig i selskaberne, blive og kæmpe, end man gør ved at vende dem ryggen.

BRANCHENYT
Læs også