Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Rolig nu: Drop bekymringerne

Ordet “bekymret” er kommet på mode i forskellige varianter. Jeg nægter at tro på, at vi i en mere eller mindre konstant bekymret tilstand tager fornuftige og velovervejede beslutninger.

Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør, Miranova Fondsmæglerselskab

Det er svært at komme uden om, at mange beslutninger det seneste år har været drevet af frygt, både i politik og blandt private. Det gælder selvfølgelig også investeringer. 2020 var et uroligt år på børserne, og aktieinvestorer lever jo ikke i en boble adskilt fra resten af verden.

Bekymringerne handler selvfølgelig i høj grad om corona, men de er med til at skabe et generelt klima af usikkerhed. Jeg har prøvet at tælle op, hvor tit ordene ”bekymring” og ”bekymret” er blevet brugt på jp.dk, Jyllands-Postens website.

I 2019 var der 2.002 artikler med ”bekymret” og 1.674 med ”bekymring” – man kan ikke lægge tallene sammen, for der kan jo godt stå både ”bekymret” og ”bekymring” i den samme artikel. I 2020 var tallene 2.494 og 1.972 artikler. Det er en stigning på cirka 20 procent.

Indrømmet, min metode er ikke særlig videnskabelig, det er og bliver indtryk. Men jeg er personligt blevet rigtig træt af ordet ”bekymring”, særligt ud fra et investeringsmæssigt perspektiv. Jeg ville hellere se nogle flere artikler med for eksempel ordet ”rolig”.

Men ak: Antallet af artikler med ordet ”rolig” faldt med næsten 20 procent sidste år i forhold til 2019 i JP’s arkiver.

Jeg tænker, at ordet “bekymret” er kommet på mode i forskellige varianter. Tja, måske er det endda på mode at være bekymret. Jeg nægter at tro på, at vi i en mere eller mindre konstant bekymret tilstand tager fornuftige og velovervejede beslutninger, hvad end det handler om noget personligt, politisk eller investeringsmæssigt. En tilstand af ro er foretrække.

Årsagen til, at man som langsigtet investor køber aktier, er ene og alene, at man forventer, at de virksomheder, som har udstedt aktierne, giver overskud i fremtiden. De forventninger blev naturligvis påvirket sidste år, men som man ser på kurven herunder, har der så langt øjet rækker ikke været et eneste år, hvor virksomhederne samlet set har haft underskud (repræsenteret ved S&P500 indekset med store amerikanske virksomheder). Heller ikke i 2020 og heller ikke under finanskrisen.

Og derfor siger jeg: Rolig nu! Hvis du investerer i virksomheder fra hele verden, er der en overordentlig stor sandsynlighed for, at dine virksomheder hvert år herfra leverer overskud, som når dagen er omme, er den afgørende kilde til, at du får afkast. Eller har et job for den sags skyld.

Nok svinger kurserne helt vildt undervejs, når man investerer, og det er ikke nemt at tøjle følelserne, når det står på. Men måske denne lille pointe om verdens selskaber, der kontant tjener penge til dig, kan dulme investeringsnerverne og få ord som rolig tilbage igen – meget gerne som erstatning for bekymring, tak.

Rune Wagenitz Sørensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.