Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Køb en vandpistol. Røv en butik. Hjælp erhvervslivet af med kontanterne

Kontanterne synger på sidste vers. Hvis bare røverne kunne tage sig sammen til at røve nogle butikker.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Hvis du bor i en egn af Danmark, hvor mange småreparationer kan ordnes ved, at man finder nogle hundredkronesedler i lommen og giver til mekanikeren, vvs-manden eller ham, der kan få døde plæneklippere til at starte, skal du læse disse linjer. Grundigt. Det bliver bedst for dig selv.

Du ved, at betaling med sedler, der går fra lomme til lomme, er en del af sort arbejde. Hvis nogen spørger dig om sagen, svarer du, at sort arbejde er forkert. Bestemt. På et overordnet niveau.

Derfor er det kun få gange på et år, at du ikke lader det blive ved hundredkronesedler, men hæver 5.000 kroner kontant for at betale en håndværker. Håndværkeren lader så de 5.000 kroner gå i lommen, inden de går videre til en skovejer som betaling for pejsebrænde, inden de går videre til en kromand som betaling for en julefrokost.

Den slags er forkert. På et overordnet niveau.

Kontanter er også besværlige. De skal ned i kasseapparater og op af kasseapparater og ind i banker og ud af banker. Dertil er der risikoen for røverier. Kontanter i større portioner får folk til at gå i Fætter BR og købe en sort vandpistol og true sig til at få udleveret kassebeholdningen.

Nu er det godt, at du har læst disse linjer grundigt, for så kan du godt se, at kontanter går imod Den Nødvendige Udvikling. De må væk. De er besværlige, de betaler sort arbejde, og de kan røves.

Netop dét er jævnligt budskabet fra detailhandlen. Kontanter må væk. De går imod Den Nødvendige Udvikling. I sidste uge hejste detailhandlens organisation Dansk Erhverv flaget. Igen. Efter at have hejst samme flag i marts 2020: Butikker bør have lov til at afvise betaling med kontanter. Med henvisning til besværet og røverifaren.

Dansk Erhvervs direktør er tilfældigvis tidligere konservativ erhvervsminister. Og tilfældigvis gik den konservative erhvervsordfører samme dag i medierne og talte varmt for en udfasning af kontanter. Med henvisning til besværet og røverifaren.

Alt tegner på den led godt for Den Nødvendige Udvikling. Den har vinden i ryggen. Det kan ikke vare længe, før der ikke længere er mulighed for at betale noget som helst uden digital registrering og overvågning og betaling af eventuelt gebyr.

Det er kun nogle få fakta, der giver problemer. Fakta vil ligesom ikke samarbejde med Den Nødvendige Udvikling og Dansk Erhverv og den konservative erhvervsordfører.

Tag nu det meget omtalte besvær. Besværet med at håndtere kontanter. Hvordan kan detailhandlens besvær med at tage imod kontant betaling undgå at blive mindre, når brugen af kontanter bliver mindre? Altså - brugen af kontanter falder jo. Ikke eksplosivt, men klart, ifølge en undersøgelse fra Danmarks Nationalbank.

Men der er særligt ældre, der stadig foretrækker at betale kontant, og så findes der danskere i såkaldt sårbare grupper, der gerne vil kunne følge med i, hvad de har af penge til resten af måneden. Her er kontanter en hjælp.

Men det værste er røverne. De er blevet dovne. Hvis Den Nødvendige Udvikling skal blive tiltagende mere nødvendig, skal problemet med røverier gerne vokse. Det er logik. Voksende røverifare = stærkere grund til at forbyde kontanter. Men det går den forkerte vej. Ifølge Danmarks Statistiks tal er antallet af røverier faldet med næsten 40 pct. fra 1995 til 2018.

Kan du se? Fakta skaber problemer for Den Nødvendige Udvikling. Den Nødvendige Udvikling har brug for hjælp fra et argument, der ikke har noget med fakta at gøre. Her har jeg et par forslag:

For eksempel: Det kan da ikke passe, at man i et moderne, oplyst samfund stadig har betalingsmidler, som ikke kan overvåges digitalt af en medarbejder i IBM, der er bestukket af ugebladet Se & Hør til at holde øje med hundreder af danskeres kreditkort.

Eller: Det kan da ikke passe, at man i et moderne, oplyst samfund stadig lader folk give 300 kroner kontant til en mand, der kan få liv i en plæneklipper, når det i dag er muligt at klare alle betalinger gennem koncerner, der er ejet af fremmede magter, som er notorisk kendt for at indsamle data om deres brugeres private forhold.

Hellere dét end at risikere sort arbejde og optælling af femkroner. Selvklart. Er du ikke enig?

ANDERS HEIDE MORTENSEN

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.