Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvor slem er delta for markederne?

Deltavarianten har sendt coronasmitten i vejret verden over. Det trak spor i de finansielle markeder over sommeren. Men da ingen er indstillet på nye nedlukninger, er det sandsynligt, at verdensøkonomien kan sejle nogenlunde uskadt over smittebølgen.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit

Deltavarianten er, som det er de fleste bekendt, vanvittig smitsom. Den har spredt sig hurtigt – både i de mange lande uden adgang til vacciner og i Vesten, selvom 60-70 pct. af befolkningen er helt eller delvist vaccineret. De sundhedsmæssige konsekvenser af den skæve fordeling af vacciner er store. Underudviklede hospitalsvæsener i dele af Asien og Afrika er under akkurat lige så stort pres i dag som under tidligere smittebølger – derfor er antallet af daglige dødsfald også mere eller mindre lige så højt.

I vores del af verden er historien en anden. Her har vaccinationsprogrammerne bragt indlæggelser og dødsfald ned på en brøkdel af niveauet i vinter. Netop derfor tog briterne sidste skridt mod fuld genåbning midt i juli, selvom antal nye smittede lå tæt på rekorden efter nytår. Det kunne ligne en gambling, men smittetallet faldt efterfølgende og ligger i dag på godt det halve – uden nye restriktioner. Spanien har set nogenlunde samme udvikling. Afbøjning i smitten uden nye restriktioner antydes også i andre europæiske lande, som dog er et par uger efter briterne i forløbet.

Udviklingen har også været afspejlet i markederne. Stigende bekymring om delta medvirkede i juli til at sende renterne kraftigt ned og punktere den optimisme, der havde sendt aktiekurserne i coronatyngede brancher som finans og energi op tidligere på året. Modsat var relativt coronaresistente sektorer som it, forsyning og sundhed blandt sommerens vindere på aktiemarkedet. Men de positive signaler fra Europas kamp mod delta – det lave antal indlæggelse trods fravær af restriktioner – har på det allerseneste dæmpet frygten i markedet.

Usikkerheden er ikke forsvundet endnu. I USA lader deltavarianten til at være en større udfordring end hos os. Den vigtigste årsag er, at vaccinationsrater i mange stater ligger langt under 50 pct. Det skyldes vaccineskepsis, eller at corona ikke tages alvorligt. Det gælder i særdeleshed i republikanske stater, hvor sygdommens alvor nedtones af politikkerne. En anden forklaring på høj smittespredning i særligt det sydlige USA er, at de varmeste sommermåneder ikke bringer flere folk ud i det fri, men snarere ind, hvor aircondition hjælper til at undslippe varmen. Hospitaliseringer ligger derfor ikke som i resten af Vesten lavt. Faktisk er sengekapaciteten tæt på opbrugt i stater som Louisiana, Alabama og Florida. Men med coronaskepsis følger restriktionsmodstand, og det sænker risikoen for nedlukninger i et omfang, der for alvor hæmmer økonomisk aktivitet.

Hovedscenariet er derfor, at Vesten generelt undgår restriktioner, som sætter væksten i stå. Godt nok ventes væksten i Vesten i de kommende kvartaler at tage en smule af, men den vil stadig ligge langt over normale niveauer. Selv uden restriktioner kan frivillig social distancering være en svagt negativ faktor. I USA afslører f.eks. udviklingen i restaurantbookinger lidt større tilbageholdenhed med at gå ud. I Kina medfører inddæmningsstrategien nedlukninger ved selv mindre udbrud – trods høje vaccinationsrater. Det svækker væksten lokalt. For mange lavindkomstlande er historien endnu mere alvorlig. Samlet kan det tage toppen af den globale vækst, men næppe mere end det. Og væksten i Vesten og den mere udviklede del af Asien betyder mere for de store globale virksomheder, de toneangivende centralbanker, de store obligationsmarkeder og aktiemarkedet.

Får vi ret i vores vurdering, bør deltafrygten langsomt løje af og genopretningshistorien igen blive dominerende i markederne. Det kan sende særligt amerikanske 10-årige renter opad og understøtte cykliske dele af aktiemarkedet. Og det kan på ny tynge de vækstaktier, som ligefrem har haft medvind under krisen. Med fremkomsten af delta har corona sendt sin hidtil mest nederdrægtige variant af sted mod os.

Der er ingen grund til at tro, at det er ovre. Trefjerdedele af verdens befolkning har endnu ikke modtaget første stik. I verdens lavindkomstlande er kun lidt over 1 pct. af befolkningen vaccineret ifølge Verdensbanken. Vaccineuligheden er i sig selv en sørgelig historie med store menneskelige omkostninger. Den betyder også, at der er et stort potentiale for, at coronavirus kan mutere igen. Vi krydser fingre for, at det ikke leder til endnu grimmere varianter, som gør selv fuldt vaccinerede rigtig syge. Slaget er ikke ovre, men den seneste bølge synes mere økonomisk overkommelig.

Frederik Engholm

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.