Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Pas på med at stramme finanspolitikken for hårdt

Lønmodtagerbeskæftigelsen slog rekord i maj, og antallet af nye jobannoncer boomer. Flere er bekymrede for, at det går for hurtigt. Vi skal dog passe på med at stramme finanspolitikken for hårdt.

Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Det går stærkt på det danske arbejdsmarked. Alene i maj voksede lønmodtagerbeskæftigelsen med 35.000 personer, hvilket er uden fortilfælde, og samlet var antallet af beskæftigede lønmodtagere i maj højere end nogensinde målt herhjemme.

Det er en kæmpe milepæl, vi har nået i den økonomiske genopretning efter pandemien. På det private arbejdsmarked er beskæftigelsen dog ikke helt genoprettet endnu, men antallet af beskæftigede lønmodtagere var i maj kun 4.000 personer lavere end før krisen, så også her er vi godt på vej.

Tempoet på arbejdsmarkedet er meget opskruet. Antallet af ledige stillinger boomer, og flere er bekymrede for at det går for hurtigt, og at vi risikerer en overophedning af dansk økonomi.

Der er ikke tvivl om, at der i øjeblikket er voldsom rift om arbejdskraften, men en stor del af jobvæksten er midlertidige job inden for sundhed og socialvæsen, som skyldes covid-19-relaterde aktiviteter som test, smitteopsporing, og vaccine. I takt med at vi får rullet vaccinen ud, og der kommer styr på virus, vil der blive skruet ned for de aktiviteter, og dermed vil der blive frigjort mere arbejdskraft til den private sektor.

Samtidig er der fortsat flere arbejdsløse end før krisen, og ud over de registrerede arbejdsløse har vi en stor gruppe af arbejdsløse på 50.000 personer, som ikke er registreret som arbejdsløse, men som ønsker et arbejde, og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Vi har også 100.000 deltidsansatte, som gerne vil arbejde flere timer. Arbejdsstyrken vokser også i disse år – blandt andet fordi pensionsalderen gradvist hæves. Og hvis det ikke er nok, er der også 15 millioner arbejdsløse i EU. Der ér et rekrutteringsgrundlag.

De mange ledige stillinger på arbejdsmarkedet i øjeblikket skal også ses i lyset af, at virksomhederne har holdt igen med ansættelserne under nedlukningen og nu skal have bemandingen op på et mere normalt niveau. Det betyder, at der lige nu er ekstraordinært mange ledige stillinger. Derfor er der også ekstra rift om arbejdskraften, men når tilpasningen til en mere normal hverdag er overstået, vil tempoet gå ned igen.

Arbejdsgiverne skal helt sikkert længere ned i bunken af jobansøgninger, end de plejer, men ligesom arbejdsløse skal afsøge jobmarkedet grundigt, skal virksomheder også gøre sig umage, når de leder efter arbejdskraft. Det kan godt være, at man har svært ved at finde medarbejdere gennem de netværk, man plejer at bruge, men det er vigtigt også at kontakte a-kasserne og jobcentrene, når der skal rekrutteres. På den måde kan vi også få nogle af de grupper i arbejde, som normalt befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet.

Budskabet er derfor, at nok skal vi holde et vågent øje med, at økonomien ikke løber løbsk, men politikkerne bør heller ikke stramme finanspolitikken for hårdt, når de om lidt skal forhandle ny finanslov.

Erik Bjørsted

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.