Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Lad os få fakta om 5G på bordet

Der er mange myter og misforståelser om de nye 5G-netværk, som over de kommende år bliver en del af vores hverdag. Derfor er det væsentligt at få taget favntag med nogle af de vildfarelser, der forplumrer debatten om fremtidens mobilnetværk.

Daniel Askeroth, teknologidirektør i Telia Danmark

Ny teknologi vil altid være omfattet af myter og misforståelser. På den måde er der intet nyt under solen i forhold til 5G. Men teknologien er en revolution af de helt store inden for mobilnetværk. Og derfor er det vigtigt at få en række fakta på plads.

Lad os starte med det åbenlyse. Sundhedsperspektivet har fået - og får stadig – en del opmærksomhed på specielt de sociale medier. Er 5G farligt? Det korte svar er nej. Svaret kommer ikke fra hverken Telia eller telebranchen selv. Som teleoperatør henviser vi altid til Sundhedsstyrelsen og Energistyrelsen, der er de relevante myndigheder på området. Sundhedsstyrelsens overordnede vurdering er, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Sundhedsstyrelsen, der følger udviklingen nøje, har desuden en informativ sektion om 5G-netværk på hjemmesiden.

Men bliver 5G ikke bare noget for folk i de store byer, kunne man spørge. Nej, det gør det ikke. 5G får bred dækning i hele landet. I Telias tilfælde vil hovedparten af danskerne være dækket inden udgangen af 2022. Fuldt udrullet vil vores netværk give udendørsdækning til 98 procent af danskerne. Og det er et ud af i alt tre 5G-netværk, der udbygges i Danmark i øjeblikket, så der er 5G på vej til langt størstedelen af danskerne.

En tredje populær misforståelse er, at det kun er virksomhederne, der får gavn af 5G. Det passer heller ikke, men jeg kan godt forstå, hvorfor nogen tænker sådan. For det er virksomheder, der står i første række, når vi taler om åbenlyse gevinster. Det er virksomheder, der kommer til at kunne fjernstyre robotter og maskiner millimeterpræcist og næsten uden forsinkelse. Det er virksomheder, der ikke behøver trække kabler i produktionshaller og på kontorer – det kan klares trådløst. Og det er virksomheder, der i størst omfang vil kunne udnytte de enorme kapacitetsforbedringer samt mulighederne for private netværk, som 5G også giver.

Men der er også fordele for alle andre. Dels fordi virksomhederne vil kunne servicere os alle bedre med de ovennævnte fordele. Men også når vi taler om IoT i hjemmet – konceptet om, at alting er på nettet hele tiden – er 5G med sin store kapacitet en del af nøglen. Og til de danskere, der ikke har adgang til fiberkabler, vil 5G kunne levere samme hastighed trådløst i stedet. Kapacitetsforbedringerne vil også eliminere mange af de udfordringer de fleste af os har oplevet til festivaller eller på stadions, hvor det er svært at bruge data, fordi mobilnettet er overbelastet.

Et andet og måske lidt mere filosofisk kritikpunkt er, om 5G er nødvendigt. Mit klokkeklare svar er ja: 5G imødekommer det stærkt stigende behov for data. 5G er løsningen på en række af de kapacitetsudfordringer, som vi ellers ville stå overfor inden for en årrække. 5G er desuden en vigtig komponent for ”den fjerde industrielle revolution”, hvor den digitale verden og den fysiske produktion bliver integreret. Endelig vil 5G danne grundlag for udviklingen af mere bæredygtige løsninger – i form af f.eks. smart cities og intelligent transport.

For nu at blive i det filosofiske hjørne, er det let at finde eksempler på andre teknologier eller lignende, der er blevet mødt med samme argument om, at det er ’teknologi for teknologiens skyld’. Både ideen om, at en personlig computer til alle var unødvendig samt tanken om, at en bro over Storebælt mest af alt ville give mere frisk mælk til københavnerne virker absurde i dag. Men sådan tænkte nogen jo engang.

Det kan handle om myter, og det kan handle om misforståelser. Når det går over i bekymringer, skal vi selvfølgelig tage det alvorligt. Men det skal gøres på et ordentligt og oplyst grundlag, og vi skal ikke lade det overskygge det faktum, at vi med 5G står foran en både nødvendig og kærkommen udvikling i den måde, vi kommunikerer på. Både som virksomheder, som borgere og som samfund.

Daniel Askeroth

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.