Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Timing af bæredygtighed kan betyde storhed eller fald

Et udskilningsforløb er i gang. Der er virksomheder, som giver den fuld gas med at tage et større og større samfundsmæssigt ansvar. Og så er der virksomheder, der siger, at det slet ikke er relevant for dem at forholde sig til det på nuværende tidspunkt.

Mikael Vest, grundlægger og strategisk rådgiver i Vinderstrategi A/S, bestyrelsesformand i en række virksomheder.

Det er noget, som jeg synes, er meget tankevækkende. Og som bliver mere og mere udtrykt.

Denne oplevelse behøver slet ikke at være branchebestemt. Virksomheder, der har samme størrelse, målretter sig de samme kunder, og stort set udbyder de samme produkter, kan se helt forskelligt på behovet for at fokusere på det samfundsmæssige ansvar.

Samfundsansvar og bæredygtighed ser jeg på som dele af det samme. Og primært tænkes der på FN’s 17 verdensmål, der så fint favner de forskellige perspektiver af at tage et større samfundsmæssigt ansvar. Både indadtil i virksomheden ved bl.a. uddannelse, ligestilling og ansvarlig produktion. Men også i forhold til det aftryk, der sættes udadtil i forhold til bl.a. klima, energi og lokalsamfund.

Som strategimand og ledelsesrådgiver er det ikke engang kun behovet – altså at samfundet har brug for, at vi er mere opmærksomme og omhyggelige med, hvad vi går og laver, og hvad det betyder for kloden. Det er også de store konkurrencemæssige fordele ved at fokusere på bæredygtighed, der er ekstremt interessante lige nu.

I markeder, hvor produkterne typisk ligner hinanden, kan der opstå store konkurrencemæssige fordele ved at være blandt de første, der sætter fokus på bæredygtighed. Når jeg hver uge kommer rundt i landet, ser jeg eksempler på virksomheder, der bliver valgt til af deres kunder på grund af deres fokus på eksempelvis genanvendelse af materialer, alternative energiformer eller indsatser i forhold til lokalområdet. Jeg ser samtidig virksomheder, der har nemmere ved at tiltrække (og fastholde) interessante medarbejderprofiler, der forventer, at deres arbejdsplads tager ansvar. Nogle gange giver det ligefrem taletid og eksponering de rette steder.

Og så er der jo tilmed et pres fra virksomhedens interessenter at forholde sig til. I de seneste måneder har vi både hørt, hvordan forsikringsselskaber og pengeinstitutter begynder at sige fra eller øger priserne overfor virksomheden, der endnu ikke tager fat og sætter en bæredygtighedsagenda – i øvrigt ud fra en nøje tilrettelagt scoringsmodel.

Lige nu går det rigtig stærkt. Ja, vel nærmest eksponentielt hvordan udviklingen stiller krav til justeringer af forretningsmodellen i en mere bæredygtig retning.

I min optik er det åbenlyst, at alle virksomheder skal arbejde med, hvordan de forholder sig til eksempelvis FN’s 17 verdensmål.

Jeg vil påstå, at nogle virksomheder ender med at komme for sent. De forsøger måske på et tidspunkt at møde frem på perronen og tage et skridt eller to frem, men på det tidspunkt vil toget allerede være kørt.

Tit handler det faktisk om at tilføre mere viden og information til området. Også det kan undre, når der er så meget fokus på bæredygtighed i medierne, hvor flere virksomheder stiller sig frem og fortæller gode historier, og antallet af seminarer og events herom er overvældende. Så er der endda også en lang række initiativer, hvor virksomheder kan hjælpes i gang uden betaling eller i hvert fald i begrænset omfang.

I min optik er det åbenlyst, at alle virksomheder skal arbejde med, hvordan de forholder sig til eksempelvis FN’s 17 verdensmål, og det er tæt på ubegribeligt, at det arbejde ikke allerede foregår i mange flere virksomheder. De kommer til at forholde sig hertil og anvende de samme ressourcer, om det foregår nu eller senere.

Bliver det først senere, kan det være, at det er ligegyldigt, for så er det længe siden, at der sidst var et tog at stige på…

Mikael Vest

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.