Serier

Regeringen løser et problem, men desværre ikke det rigtige

Kære regering, lyt nu til virksomhederne og skaf flere hoveder og hænder med uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.

Corona rammer verden

Regeringen vil finde 10.500 medarbejdere flere til et hårdt trængende erhvervsliv. Et erhvervsliv som skriger på arbejdskraft, og som regeringen nu endelig har hørt - og så alligevel ikke helt. For med regeringens nye reformudspil fokuserer de på at få de nyuddannede og langtidsledige i arbejde. Men hvordan løser vi den mangel på arbejdskraft, som er forårsaget af en mangel på specialister og med kandidater med uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik - også kaldet STEM-uddannelser?

Vi hører igen og igen fra erhvervslivet og brancheorganisationer, at man oplever en enorm mangel på kvalificerede medarbejdere inden for STEM-områderne. En efterspørgsel vi også oplever her hos os, hvor vi ser en stigende efterspørgsel på især rekruttering af ingeniører og IT-specialister.

Her mangler regeringen at komme med både en kort- og langsigtet løsning i deres reformudspil - for hvordan får vi flere til at uddanne sig inden for disse områder, og hvordan får vi de specialiserede medarbejdere, som der mangler nu og her?

Imens vi anerkender behovet for at få de nyuddannede i arbejde, og at serviceerhvervene har hårdt brug for hjælp, har vi brug for et bredere fokus. Vi mener, at der i stedet bør være større fokus på, at kvalificerede ansøgere kan få optag på en STEM-uddannelse - uddannelser som i forvejen har en lav dimittendledighed.

Derudover mener vi, at det bør være nemmere som udlænding med specialiseret viden og de rette færdigheder, at komme til Danmark for at arbejde. Faktisk ønsker vi helt generelt, at ligningen også blev vendt lidt om. At man ikke blot ser på, hvordan vi får flere i arbejde, men hvordan vi får flere specialiserede medarbejdere til rådighed for arbejdsmarkedet.

For når regeringen indkalder arbejdsmarkedets parter til en drøftelse af, hvordan man akut kan skaffe mere arbejdskraft, bliver man nødt til at erkende, at virksomhedernes efterspørgsel på specialiseret arbejdskraft ER akut. Det har den faktisk været i mange år.

Så kære regering, lyt nu til virksomhederne, som i årevis har råbt op om mangel på specialiseret arbejdskraft. Det vil gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere.

Læs også
Top job