Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Der er akut behov for, at danskerne skærper den grønne indsats

Vi danskere efterlader et stort aftryk på klimaet. Læg hertil, at FN’s nylige klimarapport med al tydelighed viser, at bæredygtige beslutninger bliver nødt til at være et grundvilkår for både virksomheder, det offentlige og det private. Det gælder også de helt små beslutninger, påpeger Jesper Sommer, der er landechef i Epson Danmark.

Jesper Sommer, landechef i Epson Danmark

Den 29. juli i år rapporterede alverdens medier, at vi allerede dér kunne ”fejre” Earth Overshoot Day – altså den dag, der markerer, at et helt års ressourcer er opbrugt på verdensplan.

Det er jo slemt nok i sig selv. Men vidste du, at vi i Danmark nåede den grænse allerede den 26. marts? Vi ligger altså langt fra at være det klimaforegangsland, som mange af os har en misforstået opfattelse af.

Det i sig selv understreger behovet for bæredygtig handling i Danmark. Læg dertil, at FN’s 3.000 sider lange klimarapport landede den 9. august med klokkeklare konklusioner om, at vi mennesker påvirker klimaet i negativ retning.

Rapporten faldt påfaldende nok sammen med den fulde danske kontorgenåbning i Epson og en teambuilding-dag, der skulle ryste os sammen efter halvandet års hjemmearbejde og skiftehold. Og det fik os til at tænke i andre og grønnere baner, end vi normalt ville gøre.

På globalt plan arbejder vi, ligesom mange andre virksomheder, med at nedbringe klimaaftrykket fra hele vores værdikæde – fra produktion til kundernes energiforbrug, når de benytter vores produkter.

I hverdagen kan vi dog godt blive forblændet af vores virksomheds globale fokus og glemme at tænke bæredygtigt i de daglige gøremål. Og jeg bilder mig ind, at vi langt fra er den eneste virksomhed, hvor det gør sig gældende.

Derfor har vi hver især brug for aktivt at undersøge og finde steder, hvor det er muligt at handle bæredygtigt. Selv i det små. Jeg mener hver enkelt medarbejder skal tænke miljø ind i sine daglige beslutninger, hvis vi skal vende den udvikling, som er nøje beskrevet i FN’s rapport.

Netop her kommer føromtalte teambuilding-dag ind i billedet. I stedet for at tage i escape room, spille petanque eller danse linedance besluttede vi os for et fagligt oplæg fra konsulentvirksomheden Kisscsr og et besøg hos GreenKayak for at samle skrald i Københavns Havn.

Den beslutning alene ændrer selvfølgelig ikke verdensklimaet. Men jeg er overbevist om, at hvis flere tænker klima ind i deres beslutninger i dagligdagen, vil flere af de beslutninger, som træffes i virksomhederne, også ske ud fra et klimaperspektiv. Og begge dele er nødvendige, hvis vi skal vende udviklingen.

Lidt har også ret

Er der nok af de små personlige initiativer, vil de tilsammen have effekt. Det kan f.eks. være at gå over til grønne pensionsopsparinger, stille krav til frokostordningen eller vælge en mere bæredygtig kaffeordning.

Øvelsen består i nøje at granske de beslutninger, valg og løsninger, som vi i dag træffer på autopilot, og finde frem til, om der er et bæredygtigt alternativ. For det er der overraskende ofte.

Og ændrer vi på samme tid den måde, vi træffer professionelle beslutninger på, kan vi vende udviklingen endnu hurtigere.

På nogle områder behøver det nemlig ikke være dyrere at handle bæredygtigt. På andre områder kan det synes dyrere her og nu. Men det er kun her og nu. For på den lange bane er det slet ikke holdbart at tænke grønt på kun visse områder – den konklusion har FN sat to streger under i deres klimarapport.

Jesper Sommer

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.