Serier

Er platformskøkkenet et farligt spøgelse eller bare catering til to?

Vil du bryde dig om at spise spøgelsesmad? Eller et måltid skabt i et mørkt køkken? Nej, vel. Dæmoniseringen af det moderne cateringfirma er unødvendig, så lad os få skrottet de intetsigende og fordomsfulde prædikater, som spøgelseskøkkenet uundgåeligt afføder.

Corona rammer verden

Følger man den seneste dækning af den nye dreng i klassen på markedet for madlevering i Danmark - det såkaldte ”virtuelle” køkken eller ”spøgelseskøkkenet” - kan man hurtigt få indtryk af, at et meget farligt fænomen er kommet til landet. Ordet ”spøgelseskøkken” vækker hurtigt associationer til et gråt, forladt og uhyggeligt sted. Men hvad er uhyggeligt ved at levere catering til to?

Det nye slags køkken adskiller sig primært fra en almindelig restaurant ved, at man ikke kan sætte sig til bords og spise på selve restauranten, men til gengæld kan man bestille maden til levering. Det findes på platforme som Wolt og hos vores konkurrenter, og køkkenet laver mad udelukkende på baggrund af bestillinger via disse platforme.

Er det grænseoverskridende? Kan man ikke forestille sig et køkken, hvor maden, der forberedes, er bestilt på forhånd og skal leveres? Minder det egentlig ikke meget om et koncept, vi kender i forvejen, nemlig catering – nu bare til to i stedet for 20?

At tale om spøgelser er for mig meningsløst og misvisende. Vi burde i stedet kalde dem platformskøkkener, for det er præcis, hvad de er. De sælger via en platform og ikke i egen restaurant. De er heller ikke virtuelle køkkener, fordi de eksisterer faktisk fysisk.

Horesta udtaler til nyhedsbrevet A4 Arbejdsliv, at de mener, der er tale om unfair konkurrence ”fordi spøgelseskøkkener kan lave maden hurtigere og billigere på grund af stordriftsfordele. Budene skal heller ikke vente lige så længe, og derfor kan platformene vælge at prioritere deres bestillinger.”

Det mener jeg selvfølgelig ikke er rigtigt. Vi skal huske på, at platformskøkkenet ikke har en restaurant, som de sælger fra, og hvor de har spisende gæster. Så der er ikke tale om unfair konkurrence, men om to forskellige typer af virksomhed.

Når man arbejder hos Wolt, lærer man hurtigt, at der er ting, som folk lige skal vænne sig til – især når udviklingen går stærkt. Det gør den på markedet for madlevering. Her er det selvfølgelig helt afgørende, at vi værner om de danske restauranter og sikrer, at de trives og får del i udviklingen. Men catering har eksisteret i Danmark, siden de første kogekoner begyndte at levere festmad for over 100 år siden. Der er altså tale om en branche i udvikling, men nogle af principperne har vi kendt i mange år.

De nye platformskøkkener leverer på samme måde som de traditionelle cateringvirksomheder velsmagende mad – og kunderne er ligeglade med, om der findes borde med ternede duge, så længe kvaliteten er i top. Køkkenerne er blevet en del af den voksende branche for madlevering, som især er vokset gennem tiden med corona. Når de ønsker at være med på vores platform, oplever vi dem som en ligeså naturlig partner som en klassisk restaurant.

Vi skal passe på, at vi ikke får skabt mystik om alting, blot fordi det foregår på en platform. Platformskøkkenerne eksisterer i virkeligheden, der står rigtige mennesker bag komfuret, og spøgelser er noget, vi fortæller historier om i mørket.

Læs også