Debat

Halvdelen af danske startups lukker - problemet er vores unicorn-fascination

I jagten efter den næste store danske megasucces må en stor del af danske iværksættere dreje nøglen om. Problemet er i måden, vi tænker startups og iværksætteri på.

Den største dødsårsag for et startup er manglende funding. Det er et kendt faktum, og det er noget, vi i Danmark bliver nødt til at forbedre. Og dem, der ikke får funding, er det så deres egen skyld, eller hvor ligger problemet? Vi er nødt til at sikre mangfoldighed i iværksætter-danmark, så der er kapital til store idéer såvel som små idéer.

Kapitalfonde med speciale i nystartede virksomheder ved på forhånd, at over halvdelen af deres investeringer går galt, og at det er en ud af ti investeringer, som skal løbe et “homerun” for den samlede portefølje. Det ved de, fordi de investerer i højrisiko-idéer, som har lav sandsynlighed for at manifestere sig som levedygtige virksomheder.

Det betyder med andre ord, at den “potente” del af iværksætter-danmark, som har store pengekasser til at investere for, og som derigennem også ofte bliver toneangivende for dansk iværksætteri, faktisk har et erklæret mål om primært at maksimere sit homerun frem for at sikre samtlige investeringers overlevelse.

Det er en planlagt og naturlig følgevirkning, at investeringerne skal være meget ambitiøse - selvom det er med fare for ikke at lykkes.

For nyligt kunne Finans.dk berette om, at kun halvdelen af iværksætterne overlever de første fem år. Og forbløffes man af disse tal, skal man huske, at det er sådan, iværksætter-danmark er indrettet... medmindre vi gør noget ved det!Indrømmet, vi har brug for ambitiøse iværksættere og virksomheder, der jagter den helt store drøm om at nå til tops, for det er med til at øge vores tro på, at vi danskere kan skabe globale forandringer, og ikke mindst smitter af på landets økonomi og innovationsmiljø.

Men i jagten efter at blive unicorn glemmer og skygger vi for et helt segment, som hverken har behovet, lysten eller drømmen om at blive den næste danske megasucces. Konsekvensen er tydelig; en stor del af danske startups, som ikke drømmer om Ferrari-rigdom, passer ikke ned i kapitalfondenes skabeloner, og derfor kæmper de med at skaffe tilstrækkelig funding og likviditet, og det bliver deres død.

I 10’erne så vi en popbølge af iværksætteri med toneangivende iværksætter-idoler, som korrekt nok mente, at Danmark havde brug for mere ambitiøst iværksætteri.

Men i samme tid har vi også øget fokus på stress og work-life-balance, og ikke mindst er ordet “purpose” kommet på alles læber. Hermed menes, at det er afgørende, at vi finder en meningsfuld tilværelse i vores arbejdsliv.

Spørgsmålet, jeg altid vender tilbage til, er, om det nødvendigvis er meningsfuldt for alle danskere at jagte Ferrari-rigdommen?

Selvfølgelig skal vi have højdespringere, der tør. Men Danmarks kendetegn er også, at vi står stærkt sammen, og derfor er det absolut aktuelt, at vi skaber løsninger for “de mange”, og ikke kun for “de ambitiøse få”.

Potentialet for dansk iværksætteri er langt større, end hvad vi går og tror, hvis vi husker de mindre virksomheder. Vi skal acceptere, at målet ikke absolut behøver at være tidobling af omsætningen, og at frihed til at hente børn tidligt på en fredag er det absolut mest meningsfulde for visse iværksættere.

Ikke alle skal opfinde det nye Snapchat. Så mange apps kan vi alligevel ikke holde ud at have på vores telefoner. Der er nemlig nogen, der til gengæld skal designe den stol, du sidder på, og nogen, der skal sælge dig din økologiske bomuldstrøje.

Det er også derfor, at vi i vores virksomhed har sat os for at skabe bedre forhold for mindre startups. Vi tilbyder funding og sparring til mindre webshop-ejere, for vi ved, det er altafgørende, at der er likviditet og gode rammer at operere i. Der skal simpelthen være plads til at afprøve nye ting som startup uden at have et erklæret mål om at være globalt dominerende.

Med Løvens Hule, det politiske fokus og iværksættere på sociale medier, er fokus på iværksætteri heldigvis stigende. Men lad os nu slå en streg i sandet og skabe to spor, der skaber grobund for, at vi tager vare om alle vores startups. Både de ambitiøse, der drømmer og ønsker at blive unicorn – og de, der bare ønsker at drive en sund forretning med rum til at hente børn tidligt på en fredag.

Med den anerkendelse er jeg sikker på, at vi kan skabe en dominoeffekt, hvor det i fremtiden bliver lettere for startups at skaffe likviditet, så vi ikke må sige farvel til halvdelen af vores ildsjæles nyopstartede virksomheder inden for fem år.

Læs også
Top job