Debat

Advokatregler er til for forbrugerne

Når advokater rådgiver under titlen advokat, kan kunderne være sikre på, at advokaten er uddannet advokat.


Verden over er advokater reguleret – ikke for at beskytte advokater – men for at beskytte forbrugerne, så man altid kan være sikker på, at en med titlen advokat er uafhængig og dermed kun er på klientens side. En ny rapport fra Konkurrencerådet foreslår at gøre op med det princip.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, skriver i et indlæg i Finans den 1/11, at advokatreguleringen bør drøftes på den baggrund, og vi indgår naturligvis altid i drøftelser, der kan gavne forbrugerne.

I Storbritannien har man netop prøvet at deregulere advokatbranchen. Resultatet blev ifølge en rapport fra Boston Consulting Group (BCG) højere priser. Markedet for juridiske tjenesteydelser er allerede helt frit i Danmark, så alle kan yde juridisk rådgivning. Når advokater rådgiver under titlen advokat, kan kunderne være sikre på, at advokaten er uddannet advokat, har krav om efteruddannelse, er underlagt tilsyn og de advokatetiske regler, der sikrer at der ikke kommer falske lodder i vægtskålen – netop fordi advokater kun må stå på klientens side.

Alle – f.eks. revisionsvirksomheder, banker og forsikringsselskaber – kan ansætte alle de advokater, de vil, men hvis man som advokat er ejet af f.eks. et revisionshus, er man ikke længere uafhængig, og netop derfor må man ikke rådgive under titlen advokat. Det er simpelthen for at sikre forbrugerne, for et revisionshus må gerne rådgive kunder med modsatrettede interesser på samme tid. Det må en advokatvirksomhed ikke.

Det er ikke længe siden, vi så et eksempel på, hvad der sker, når man blander bank- og ejendomsmæglervirksomhed sammen. Og det gik som bekendt ud over de mest sårbare kunder, som kom til at betale mere, end alle andre. Lad os holde fast i, at man som forbruger altid kan få uafhængig rådgivning, når man går til advokat. Alternativet er ikke værd at stræbe efter.

Læs også
Top job