Blockchain redder fremtidens medicinske forsyningskæder
I farmaceutiske, bioteknologiske og medicinske virksomheder har frygten for at videregive intellektuel ejendomsret til konkurrenter hidtil fået aktørerne til at se på ethvert samarbejde som ”højrisiko.” I dag ved man, at samarbejde, deling og partnerskaber inden for forsyningskæden er afgørende for overlevelse.
Den 3. marts 2020 rapporterede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) stigende bekymringer over mangel på personlige værnemidler (PPE). Næsten natten over blev bekymringen en realitet for mange hospitaler i de tidlige dage af covid-19, også på danske hospitaler. Udover manglen på PPE-udstyr som masker, beklædning og ansigtsskærme opstod der kritisk mangel på de anti-gen testkits, som eksperterne anså som de vigtigste værktøjer til genåbning af økonomien i verden.
Hospitaler over alt i Danmark (og verden) havde stigende efterspørgsel efter personlige værnemidler, hvilket betød, at personale og statslige organer ikke kunne stole på deres traditionelle indkøbsprocesser ved at købe nye produkter og finde nye leverandører. Problemet forstærkede svagheden i den medicinske forsyningskæde, da den nye øgede efterspørgsel betød, at falske PPE-produkter opfyldte noget af mangelbehovet. Ifølge toldmyndighederne i Danmark var næsten to ud af tre pakker PPE-produkter på vej ind på det danske marked falske!
Pandemien har udfordret medicinalindustriens forsyningskæder og vist vigtigheden af at bruge produktrejser til at skabe en kommerciel fordel. Derfor ser mange mod blockchain-teknologien, da de mange funktioner er med til at forbedre en stor del af forsyningskæden.
Funktioner i teknologien som decentralisering, gennemsigtighed og uforanderlighed gør det billigere og hurtigere at verificere sandheden i diverse produkter gennem en jungle af forsyningskæder. Ifølge en undersøgelse foretaget af Pistoia Alliance mener næsten 70 pct. af farmaceutiske, bioteknologiske og medicinske ledere, at blockchain får den største indflydelse på forsyningskæden i fremtiden.
Det sker dog først, hvis alle de interessenter, der er involveret i forsyningskæden, er i stand til at dele og opdatere data uden at være bange for at miste kontrollen og fortroligheden ved ens egne data. På den måde er ”governance” styret af alle led og ikke kun af en part i forsyningskæden.
Den gode nyhed er, at teknologien nu er så moden, at virksomheder trygt kan arbejde sammen på kryds og tværs uden at skulle opgive kontrollen eller endda vise deres egne data til andre medlemmer. Teknologien gør det muligt at have tillid til netværket, koden og kryptografien, hvilket gør det muligt at sikre en form for gennemsigtighed, afsløre svindel og sikre sandheden.
Gennemsigtighed på tværs af forsyningskæden er et teamspil
Life science-industrien er en stærkt reguleret industri, hvor frygten for at videregive intellektuel ejendomsret til konkurrenter har betydet, at virksomheder hidtil har set på ethvert samarbejde som ”høj-risiko”. I dag forstår man godt, at samarbejde, deling og partnerskaber inden for lægemiddelforsyningskæden er/bliver afgørende for den langsigtede overlevelse. Uden samarbejdet og partnerskaberne vil blockchain-teknologien ikke være til gavn, da teknologien kun kan fungere, hvis branchestandarder er på plads.
Et eksempel er Merck, AmerisourceBergen & GlaxoSmithKline, der etablerede et partnerskab med SAP for at udvikle en Blockchain-løsning til at identificere og spore medicin efter serienummer, batch og udløbsdato. Løsningen brugte stregkodescanning til at give realtids synlighed om placeringen af lægemidler, uanset hvor de måtte være, herunder producent, mærkeejer, grossist og levering. Deres mission var dengang som nu at overholde regler og bekæmpe forfalskede stoffer.
Et andet blockchain-projekt er MediLedger-netværket, som er et konsortium med fokus på farmaceutiske forsyningskæder. Her samlede man lægemiddelproducenter og grossister i en arbejdsgruppe for at undersøge blockchains potentiale til et track and trace-system for amerikanske lægemidler for at opfylde kravene i Drug Supply Chain Security Act (DSCSA) inden 2023. Blandt arbejdsgruppemedlemmerne i MediLedger-netværket er Pfizer, AmerisourceBergen, McKesson, Bayer osv.
Pilotprojektet var med detailhandlere, transportudbydere, engrosudbydere og producenter, og ifølge den endelige pilotprojekt-rapport var det muligt at bruge en blockchain-baseret løsning til overholdelse af DSCSA-kravene vedrørende interoperabel, elektronisk sporing af produkter på pakkeniveau.
Endelig er der PharmaLedger, hvor nogle af konsortiumspartnerne omfatter Novartis, Pfizer, Novo Nordisk, AstraZeneca og mange flere globale pharma-ledere. Projektet er støttet af EU og har til formål at muliggøre sundhedsinnovation for forsyningskæde, kliniske forsøg og sundhedsdata.
Med det øgede overholdelsestryk fra EU (Falsified Medicine Directive), USA (Drug Supply Chain Security Act) og andre regler rundt om i verden vil organisationerne i sidste ende blive mere modne til at samarbejde, og ved hjælp af blockchain kan organisationer etablere en infrastruktur, der hurtigere og billigere kan verificere et produkts ægthed.
Får vi oprettet en god infrastruktur inden for blockchain, vil vi ikke alene være bedre forberedt på endnu en pandemi, men også generelt være bedre forberedt på fremtiden, da det gennem teknologien bliver lettere at identificere falske, udløbne og beskadigede produkter.
Omar Hamidi