Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Udskældt amerikansk præsident gjorde én ting rigtigt

Den stigende inflation kan bremses, men er der tilstrækkelig politisk vilje?

Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos

For mange står den daværende amerikanske præsident Jimmy Carter som symbolet for den fejlslagne økonomiske politik i 1970’erne - med stigende offentlige udgifter og gæld, højere skatter og arbejdsløshed og ikke mindst accelererende inflation. Men han gjorde én ting rigtigt. Eller rettere undlod: Nemlig at lægge pres på daværende centralbankchef Paul Volcker for at tage kortsigtede politiske hensyn i pengepolitikken. 

I stedet fik Volcker frie hænder til at bekæmpe inflationen, også selv om det på kort sigt betød et økonomisk tilbageslag. Resultatet var, at USA fik bugt med inflationen og fornyet økonomisk vækst, men da havde Carter tabt kampen om at blive genvalgt.

Herhjemme gentog Schlüter-regeringen for så vidt bedriften ved at bryde cirklen med stadige devalueringer og i stedet indføre fastkurspolitik for kronen over for den daværende tyske D-mark. Resultatet her var endnu mere bemærkelsesværdigt, idet vi mod forventning ikke engang fik et kortvarigt tilbageslag. Næste år fylder fastkurspolitikken 40 år.

Nu er inflationen imidlertid på vej tilbage på begge sider af Atlanten, hvor de seneste rater i Euro-området, Storbritannien og USA har ligget på 4-6 pct. Det er langt fra så alvorligt som i 1970’erne, men højere end i årtier.

Forklaringen er den yderst lempelige pengepolitik under corona-epidemien, hvor de store centralbanker har opkøbt finansielle aktiver og øget likviditeten i et hidtil uset omfang. Det vil dog ikke nødvendigvis føre til permanent højere inflation, medmindre man som i 1970’erne fører ”akkommoderende pengepolitik” - dvs. fortsætter udpumpningen af likviditet. 

Derfor er det afgørende spørgsmål nu: Findes der i EU og USA politiske ledere som Carter, der er villige til at lade centralbankerne gøre det nødvendige for at bremse inflationen igen? Og nok så vigtigt: Findes der centralbankchefer som Volcker, der kan føre politikken ud i livet?

Det kan man håbe, men selv om centralbankerne er blevet mere uafhængige, er der også grund til bekymring. Præsident Joe Biden - hvis primære prioritet er øgede udgiftsprogrammer - har på ingen måde sendt signaler, der minder om Carters til centralbanken. 

I EU bestyres centralbanken af en fransk politiker, og lempelsen er blevet udnyttet til at feje en gældskrise ind under gulvtæppet ved at opkøbe statsgæld fra strukturelt svage lande som ikke mindst Italien. En stramning af pengepolitikken vil udover et midlertidigt tilbageslag kunne gøre statsgældsproblemerne akut synlige igen.

Nøjagtig som i 1970’erne vil det imidlertid gøre ondt værre at trække pinen ud og tillade inflationen at slå rod. Der er ingen langsigtede fordele, kun ulemper. Men i politik vægter det korte sigt ofte tungt.

Otto Brøns-Petersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.