Serier

Nye nedlukninger kan forværre problemet med inflation

Markedsøkonomier har en stærk evne til at levere det, folk vil betale for, hvis de får lidt tid til det. Men lige nu ser det ud til, at det bliver værre, før det bliver bedre.

Corona rammer verden

Vi var nok mange, der havde håbet, at coronaepidemien ikke længere ville være et økonomisk tema på nuværende tidspunkt. Men realiteten er desværre anderledes, ikke bare fordi vi nok engang står over for nye nedlukninger og restriktioner mange steder i verden, men også fordi de oprindelige problemer har vist sig mere langvarige end forventet, hvilket er en stor del af forklaringen på, at vi nu oplever den højeste inflation i mange år.

En måde at se inflation på er som det, der sker, når den samlede efterspørgsel på tværs af alle varer og tjenester er for stor i forhold til produktionen. Når der er perioder med lav aktivitet er forklaringen som regel for lav efterspørgsel, fordi produktionskapaciteten kun ændrer sig langsomt.

Derfor er den normale reaktion på afmatning at forvente lav inflation, men denne gang er det anderledes. Efterspørgslen fejler ikke noget, efter diverse udbetalinger af for eksempel feriepenge. Det gør produktionen heller ikke i Danmark, men her skiller vi os markant ud.

Med produktion tænker man nemt på det, der kommer ud af fabrikker, og de har også i høj grad været påvirket af nedlukninger, ikke mindst i Asien. Men det er især ”produktionen” af ydelser som restaurantbesøg, rejser og fritidsfornøjelser, der er ramt. Enten på grund af de mange restriktioner, der stadig gælder rundt omkring i verden, eller fordi folk er bekymrede for at bruge dem eller ikke har lyst, når de skal overholde diverse krav.

At folk vælger ydelser fra kunne man selvfølgelig kalde et fald i efterspørgslen, men jeg synes, det giver mere mening at se det som udtryk for, at det ikke kan lade sig gøre at producere det, forbrugerne i virkeligheden efterspørger: Restaurantbesøg, rejser og fornøjelser, hvor alt er som før corona. Altså et fald i udbuddet.

Oven i det kommer, at mangel på arbejdskraft også er en begrænsning på forskellige former for produktion. Herhjemme har virksomhederne mere end svært ved at finde de folk, de skal bruge, og vi har endda fået flere ud på arbejdsmarkedet. I lande som USA, Tyskland og Storbritannien ser det ud til, at store grupper har forladt arbejdsmarkedet mere langvarigt.

Flere problemer med corona kan forstærke alle de tendenser og derfor skabe endnu mere inflation. Ikke nødvendigvis så meget i Danmark, hvor eventuelle restriktioner kunne tænkes at tage lidt af presset fra det rødglødende arbejdsmarked, men også vi er en del af den globale balance mellem udbud og efterspørgsel.

Uanset hvad virker det stadig mest realistisk, at udbudsproblemerne er midlertidige. Markedsøkonomier har en stærk evne til at levere det, folk vil betale for, hvis de får lidt tid til det. Men det ser altså ud til, at det bliver værre, før det bliver bedre.

Læs også