Tre vigtige overvejelser trænger sig på efter black friday
Hvis man ikke opnår andet end at fremrykke julehandelen til november, bør man alvorligt overveje, om ikke Black Friday 2021 skal være den sidste i rækken.
Ved første øjekast kan årets Black Friday godt ligne en succes uden sidestykke. Fra mandag til og med fredag den 22.-26. november overførte de danske forbrugere 1,6 mia. kr. via Mobilepay – svarende til næsten dobbelt så meget som i 2020. Fra flere sider meldes der om rekordomsætning, og tallene stemmer dermed godt overens med vores egen undersøgelse, hvor forbrugernes interesse for at shoppe i forbindelse med Black Friday var mere end fordoblet i forhold til 2019 – altså før coronapandemiens indtog herhjemme.
Ikke desto mindre hører vi fra mange erhvervsdrivende, at Black Friday har udviklet sig til et dårligt kommercielt tiltag. Nogle taler om ”et nødvendigt onde”, andre ”hader Black Friday som pesten” – og atter andre er slet ikke med. Til den sidstnævnte gruppering hører store kæder som Silvan, Ikea og Body Shop.
Vi vil ikke kategorisk anbefale, at detailhandelen og onlinebutikkerne konsekvent dropper Black Friday i 2022. Men hvis man har planer om at være med igen til næste år, bør man i det mindste tænke sig godt om.
Større salg skal kompensere for tab ved prisnedsættelser
Som det første bør man gøre sig klart, hvor meget man kan have en berettiget forventning om at sælge. Hvis Black Friday skal give mening kommercielt, skal man i høj grad bruge rabatterne til at øge salgsvolumen ganske betydeligt. Det siger sig selv, at hvis man sætter en stor del af sine varer på tilbud, skal man sælge meget mere end normalt for at indhente det tab, man får ved at sætte priserne ned.
Den anden overvejelse tager afsæt i den kendsgerning, at Black Friday ikke længere er begrænset til en enkelt dag. Black Friday har udviklet sig til en periode på en uge eller endnu længere, hvor forbrugerne kan købe varer til nedsatte priser. Det har medført, at mange forbrugere er blevet vænnet til at placere deres shopping i Black Week- eller Black Month-perioden.
En stor del af det salg, som detailhandelen tidligere havde op til jul og i oktober, foregår nu i november – og julegaverne købes nu i stort omfang på tilbud i stedet for til fuld pris. Dette bekræftes i en af vores forbrugerundersøgelser, der viser, at 51 pct. af de forbrugere, der shopper på Black Friday, benytter lejligheden til at købe julegaver med rabat.
Image kan påvirkes negativt
Den tredje overvejelse handler om, hvilket image man gerne vil opbygge blandt forbrugerne og i offentligheden. Hvis man arbejder strategisk for et godt omdømme, risikerer man, at deltagelse i Black Friday trækker i den modsatte retning. 2021-udgaven af Black Friday gav ikke nødvendigvis de erhvervsdrivende et samlet plus på imagekontoen. I hvert fald var mediedækningen præget af nyheder om falske tilbud og ligegyldighed i forhold til klimaet og coronaforebyggelsen – samt som noget særligt i år: Problemer med at levere specifikke efterspurgte produkter.
Drop rabatter over hele linjen
Hvad skal man så gøre, hvis man ud fra en samlet vurdering når frem til at deltage i Black Friday 2022? Det vigtigste er, at man dropper generelle rabatter over hele linjen og går over til primært at nedsætte prisen på de varer, som kan give den trafik, man ønsker i butikken eller på webshoppen.
I stedet for at basere vurderingen på en mavefornemmelse bør man systematisk analysere, hvilke varer der er de mest prisfølsomme, hvilke varer der tiltrækker kunder, og hvilke varer der bidrager til kundernes opfattelse af ens prisniveau. Og så skal man naturligvis sørge for, at man ikke alt i alt kommer gennem Black Friday med økonomisk tab. Hvis man ikke opnår andet end at fremrykke julehandelen til november, bør man alvorligt overveje, om ikke Black Friday 2021 skal være den sidste i rækken.
Nicolai Broby Eckert