Debat

Drop snæversynet: Vejen til flere it-kompetencer kræver visioner

IT Universitetet i København har for nylig meldt ud, at de lukker studiepladser, mens danske virksomheder skriger på flere it-kompetencer. Det holder ikke. Vejen fremad er større visioner og investeringer til gavn for hele samfundet.

Danske virksomheder skriger i øjeblikket på specialiserede it-kompetencer. I mange tilfælde er manglen på it-folk en væsentlig hindring for vækst og udvikling. Det sætter potentielt vores virksomheder tilbage i den internationale konkurrence og risikerer at gøre os fattigere som samfund.

Et problem af den karakter kalder på investeringer og visionære løsninger. Ikke provinsiel tænkning. Som en af de ledere, der sukker efter flere it-talenter, har jeg to ønsker til vores politikere:

1: Gør uddannelsespolitik til andet og mere end regionaludvikling

For nylig meldte IT-Universitetet i København ud, at de skærer ned på antallet af studiepladser som direkte konsekvens af regeringens plan om at flytte studiepladser væk fra København. Det sker vel at mærke i en situation, hvor man i forvejen ikke har mulighed for at optage alle dem, der gerne vil.

Vi har altså en situation, hvor der er en enorm efterspørgsel på it-kompetencer fra vores virksomheder, men hvor vi i stedet for et uddanne flere af dem, der gerne vil, vælger at flytte rundt på de studiepladserne i et land, der har en befolkning, der svarer til halvdelen af London.

Det er en rigtig god idé at oprette flere it-uddannelser i Jylland, hvor mange af vores helt store og eksporterende virksomheder ligger. Men hvorfor ikke gøre det ved at gøre den samlede kage større og uddanne endnu flere på nationalt plan, end vi gør i dag?

Hver gang vi uddanner et ungt menneske til it-specialist vil det være min påstand, at vi som samfund får pengene flere gange igen. En oplagt investeringscase.

2: Vi skal ikke prøve at klare det hele selv

Det er svært at have dygtige specialister til alt i et lille land. Mange af de virksomheder, der sukker efter flere it-folk, tænker i forvejen internationalt. For flere af dem er Danmark et lille marked – og også et lille arbejdsmarked. En it-specialist hos en dansk virksomhed kan lige så godt have et andet modersmål end dansk.

Den akutte mangel på it-kompetencer kræver også på dette punkt, at vi løfter blikket og ikke tænker for snævert og lokalt. Lad os gøre det nemmere for virksomhederne at hente dygtige udenlandske specialister til. Det tager ikke brødet ud af munden på nogen danskere, men er – igen – med til at gøre os rigere. Alternativet er, at vores virksomheder bliver sat tilbage i den skarpe internationale konkurrence.

Jeg er sikker på, at vores politikere har de bedste intentioner, men eksemplet med lukkede studiepladser på IT-Universitetet viser, at der nogle gange er behov for at hæve blikket og se tingene i en større sammenhæng. Ingen kan være tjent med, at vi som nation bliver sat tilbage på det digitale område, som er så afgørende for udvikling og vækst.

Læs også
Top job