Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Inflationen vil falde tilbage i 2022 efter den perfekte storm

Den store overraskelse i 2021 var inflationen, som nu kan forhindre centralbankerne i at reagere, hvis økonomien får brug for hjælp. Der er dog en række ting, der peger på, at inflationen vil falde tilbage midlertidigt i løbet af 2022 og bane vejen for et længerevarende opsving.

Elizabeth Mathiesen, seniorstrateg i SEB

2021 går på hæld, og hvor 2020 handlede om pandemien, så var den store overraskelse i 2021, hvor høj inflationen blev. I USA nåede den næsten 7 pct. - det højeste niveau siden før jeg blev født.

Men hvorfor blev inflationen så høj efter mere end et årti, hvor det var nærmest umuligt at skabe inflation?

Den simple årsag er, at udbuddet ikke kunne følge med efterspørgslen under genåbningen. Men går man et spadestik dybere, var det faktisk et resultat af, at seks forskellige chok ramte økonomien samtidig og skabte den perfekte storm for inflationen i 2021.

For det første skabte pandemien en skævvredet efterspørgsel: Forbrugerne fik penge stukket i hånden, men det var ikke muligt at bruge dem på andet end varer. Derfor er forbruget af varer nu hele 20 pct. højere end før pandemien.

For det andet opstod der mangel på arbejdskraft, da der var en stor andel af primært lavt lønnede, der valgte ikke at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Dette var med til at øge presset på lønningerne.

For det tredje var der en række lande i Asien med en central rolle i globale forsyningskæder, som først sent begyndte at vaccinere og derfor ikke kunne levere de komponenter, andre producenter skulle bruge. Sårbarheden blev illustreret, da en brand på en enkelt fabrik fik globale konsekvenser.

For det fjerde var der mangel på transportkapacitet. Her blev sårbarheden illustreret af containerskibet Ever Given, der satte sig på tværs i Suez Kanalen. Det har en selvforstærkende effekt: Jo længere tid skibene holder i kø og venter, jo færre skibe er der til at transportere nye varer.

For det femte var der mangel på råvarer efter nedlukningen. Prisen på fødevarer og industrimetaller blev fordoblet fra sommeren 2020 til sommeren 2021.

Endelig har mangel på energi præget den sidste halvdel af året. Det kan til dels forklares af Opec, der har holdt udbuddet nede efter pandemien, men der er også blevet investeret for lidt i grøn energi.

Resultatet af alt dette var at omkostningerne steg i alle led af forsyningskæden på en gang, hvilket udløste en slags ketchupeffekt der resulterede i historisk høj inflation.

De gode nyheder er, at alle seks faktorer ser ud til at have toppet, så ketchupeffekten kan blive vendt på hovedet allerede i løbet af 2022, og det kan bane vejen for den gode, mere vedvarende inflation – den der skyldes, at din løn stiger hurtigere end dine leveomkostninger.

Hvis inflationen falder tilbage og derved giver plads til et længerevarende opsving, så skal du ikke lade dig afskrække af vinterens turbulens. Aktiestigningerne vil vende tilbage i takt med at inflationen falder og centralbankerne slapper mere af.

Men der er en risiko for, at inflationen ikke kommer ned igen. Hvis inflationen forbliver på det nuværende niveau i første halvår af 2022, så er jeg bange for, at vi nok må indstille os på et dybere tilbageslag.

Elizabeth Mathiesen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.