Debat

Stenrige milliardfonde kan ændre dansk erhvervsliv

A.P. Møller Fonden og Novo Nordisk Fonden har fået så store finansielle muskler, at de kan overtage kontrollen med store milliardselskaber og bevare ejerskabet på dansk grund.

Det er med den tidligere Ørsted-topchef Henrik Poulsen for bordenden i bestyrelseslokalet, at A.P. Møller Fondens nytilkøbte emballagekoncern Færch Group nu fordobles i en stor tysk fusion til små 10 mia. kr. i årlig omsætning og rykker op i industriens superliga med appetit på flere opkøb.
Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Danmark har brug for flere Novo Nordisk’er og Danfoss’er. Det er bekymrende, at der ikke er skabt flere store dansk baserede virksomheder i de seneste 50 år. De ikoniske erhvervsklenodier er alle mindst midaldrende, hvis ikke de allerede har passeret 100 år.

Der fostres heldigvis mange innovative vækstselskaber i Danmark, der vokser og forsøger at indtage verdensmarkedet. Men de mest værdiskabende selskaber bliver ofte solgt til udlandet, eller som det er tilfældet med mange succesfulde tech-firmaer selv flytter til USA, hvor den risikovillige kapital og talentmassen er større. Mere modne danske virksomheder ender ofte med selv at blive spist, når en industri eller en branche konsolideres i færre og større enheder. ..

Læs også
Top job