Serier

Coronaramte virksomheder får med skattehammeren i januar

Virksomhederne står i januar overfor en ny udfordring, som ikke har fået megen opmærksomhed.

Corona rammer verden

Finans skal have tak for at sætte fokus på, at virksomhederne snart skal til at betale deres coronalån tilbage. Lån, som virksomhederne har fået for at afbøde de økonomiske konsekvenser af de politiske coronaindgreb, som betød, at mange virksomheder i lange perioder har været afskåret fra at udøve deres erhverv. Lånene har været nødvendige for at sikre disse virksomheder og dermed de mange arbejdspladsers overlevelse.

Tilbagebetalingen begynder i april 2022, når en del af momslånene skal betales tilbage. Senere – til november – skal yderligere momslån betales tilbage. Derudover skal A-skattelån betales tilbage 1. juni og 1. november 2022 samt 1. februar og 1. maj 2023. For rigtig mange virksomheder bliver dette noget af en udfordring, når man påtænker, at dette kommer oven i de almindelige betalinger af moms og A-skat. Derfor hilser DI det velkomment, at virksomhederne kan få en udvidet betalingsordning, der løber over 24 måneder mod de sædvanlige 12 måneder.

Men: På den korte bane står landets virksomheder over for endnu en udfordring, som hidtil ikke har fået meget opmærksomhed. Det skyldes, at der – uden om coronalånene – er en udskudt betalingsfrist for A-skat, som forfalder til betaling allerede her i januar 2022.

Små og mellemstore virksomheder, der almindeligvis afregner A-skat midt i måneden, skal nemlig 31. januar 2022 betale den A-skat, der er udskudt fra 10. juni 2021; mens store virksomheder allerede 17. januar 2022 skal betale den A-skat, der er udskudt fra 30. juni 2021. Disse betalinger kommer oven i de sædvanlige januar-betalinger.

Mange danske virksomheder er imidlertid stadig påvirket af restriktioner. Og derfor opfordrer vi til, at virksomhederne får mulighed for også at omlægge disse (ekstra)betalinger til lån – sådan at der kun bliver én januar-indbetaling.

Selvfølgelig skal vi tilbage til normalen – lige så snart alle restriktioner er væk og alle virksomheder har haft mulighed for at tjene penge igen. Hvis restriktionerne fortsætter, kan det derfor også blive nødvendigt at udskyde afdragene på coronalånene for de virksomheder, der er hårdest ramt.

Særlig vigtigt for virksomhederne er det at være opmærksom på, at lovgivningen om coronalån i dag bliver administreret således, at hvis en virksomhed misser en enkelt indberetningsfrist – det være sig for A-skat, moms eller punktafgifter – skal coronalånene betales tilbage straks. Det har vi set nogle uheldige eksempler på.

Derfor har DI 6. januar bedt Folketingets Skatteudvalg se på, om det virkelig kan passe, at virksomhederne ikke får en rimelig frist til at rette op på fejlen, hvis de har overset en indberetningsdato. Det er en fejl, som normalt udløser en bøde på ca. 800 kr. – men som altså nu betyder, at man derudover skal indfri et lån på måske flere millioner kroner. Det er ude af proportioner.

Coronakrisen har vist et forbilledligt sammenhold mellem Christiansborg og erhvervslivet, hvor virksomhederne og deres medarbejdere på deres side har knoklet for at holde Danmark kørende trods udfordringer med sygdom, tests, rejserestriktioner og hindringer for den internationale handel – og hvor Christiansborg på sin side har været villig til at udspænde et sikkerhedsnet under de virksomheder, der har måtte holde for under nedlukningerne. Lad os nu sammen sørge for, at vi også kommer helt i mål.

Læs også
Top job