Tre markante it-udfordringer er født i pandemiens kølvand
Digital infrastruktur er blevet vital i langt de fleste virksomheder, men der er behov for en grundig afvejning af muligheder, sikkerhed og kompetencer, hvis digitale værktøjer skal bidrage til vækst.
Hybride arbejdsformer og digitalisering er blevet lovprist de seneste knap to år som veje til at styre gennem nedlukninger og de dertilhørende begrænsninger og benspænd. Og det er med rette, for teknologi har utvivlsomt gjort det muligt at opretholde mange virksomheders forretning.
I flere virksomheder end nogensinde før udgør teknologi forretningskritisk infrastruktur, der sikrer den daglige drift, optimerer arbejdsprocesser og skærper produkterne. Men samfundets massive digitale acceleration fører også nye udfordringer med sig.
Netop nu er der særligt tre udfordringer, som virksomheder over hele verden står overfor, og de kan koges ned til sikkerhed, kompetencer og valgmuligheder. Hver især påvirker de forretningen på deres helt egen måde, men fælles for dem er, at de knytter sig til virksomhedens digitale infrastruktur og kan hæmme evnen til at skabe vækst.
Sikkerhed
Der er god grund til at interessere sig for sin virksomheds it-sikkerhed. Ifølge Deloitte er der i de seneste år observeret i 700 procent stigning i antallet af ransomwareangreb, og det forventes, at 75 procent af alle organisationer vil opleve ét eller flere angreb i 2025.
Konsekvenserne kan være uoverstigelige, for selvom bagmændene kun vurderes at tjene 2,2 milliarder kroner på angrebene, løber ofrenes omkostninger fra nedetid, datatab og it-omkostninger op i cirka 125.000 milliarder kroner. De afledte effekter er kort sagt forretningstruende.
Derfor bliver virksomheder også nødt til at tænke sikkerhed ind, når de åbner for øget hjemmearbejde, investerer i edge-løsninger og generelt opgraderer it-infrastrukturen i virksomheden. Dels er det væsentligt at have tæt dialog med sikkerhedspartnere og -leverandører, men virksomheder bør også sikre sig, at hardware og software spiller sammen.
Kompetencer
Når der sker teknologiskift, som vi har set i udtalt grad i de seneste år, opstår der ofte en mangel på færdigheder. Det kan ske på virksomhedsniveau, men også i en hel branche, som det har været tilfældet i f.eks. bilbranchen. Igennem årtier har man sammenbragt dygtige ingeniører med enorm viden om alt fra forbrændingsmotorer til aerodynamik. Igennem de seneste år har branchen gennemgået stor digital udvikling med et stigende forbrug af chips. Eksempelvis bruger elbiler 10 gange så mange chips som en konventionel benzin- eller dieselbil.
For hver fabrikant har der skullet tilføres nye kompetencer til at håndtere netop den dimension. På samme måde oplever virksomheder i andre brancher nu en mangel på færdigheder til de digitale værktøjer, som er blevet implementeret.
En af løsningerne er at kigge i retning af hybride arbejdsformer. Igennem halvandet år har store dele af verden fået praktisk erfaring med at arbejde sammen uden at dele fysisk rum. Den frigørelse betyder, at virksomheder har fået nemmere ved at drage nytte af kompetencer over store geografiske afstande. En global virksomhed kan eksempelvis med én afdeling specialiseret i 3D-design eller kunstig intelligens i Birkerød løse udfordringer for virksomhedens andre afdelinger i Tokyo og Sao Paulo.
Valgmuligheder
Den tredje udfordring er den endeløse række af digitale muligheder, som i dag er tilgængelige. De økonomiske tærskler for at investere i teknologier som kunstig intelligens, cloud og edge computing er i dag så lave, at selv små virksomheder kan være med. Men med et stigende antal valgmuligheder bliver det også sværere for beslutningstagere at prioritere, hvilke teknologier der er de rette. Hvilke giver de største afkast? Hvilke har vi kompetencer til at drive? Det er ofte spørgsmål, som melder sig, når jeg møder kunder.
Helt grundlæggende bliver virksomheder nødt til at tage risici, hvis de vil undgå at sakke bagud af dansen. Den teknologiske udvikling foregår i så højt et tempo, at den på relativt kort tid kan vende en konkurrencesituation på hovedet. Det er der adskillige eksempler på – streaming kontra videoudlejning og fysisk dagligvarehandel kontra onlinehandel for bare at nævne to.
Selv konservative virksomheder bliver derfor nødt til at kigge i retning af nye teknologier, og her kan de med fordel skele til andre brancher, og hvordan de implementerer teknologi.
Ved at studere de teknologiske løsninger, som virker i andre brancher, står ledere med bedre kort på hånden til at prioritere deres teknologiske investeringer og sikre, at de fører til større afkast. Det sker dog kun, hvis de stadig har for øje, at de rette kompetencer skal være til stede i virksomheden, og at løsningen ikke kompromitterer it-sikkerheden.
Søren Koed