Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hold øjnene på bolden i jagten på udenlandsk arbejdskraft

Erhvervslivet har brug for aftaler med effekt, når det kommer til rekruttering fra udlandet. Politisk skal uenighederne derfor lægges til side, så der kan indgås aftaler, der gør en forskel for branchen.

Jannick Nytoft, adm. direktør i Horesta

Manglen på arbejdskraft er igen turisme- og oplevelseserhvervets største problem, nu da alle branchens virksomheder er kommet fri af restriktioner og får mulighed for at holde åbent. Derfor er det yderst problematisk at, de politiske mandater, der vil sætte beløbsgrænsen ned, ikke kan samles i en aftale. For der bliver ingen genstart, hvis der ikke er nogle hænder. Og problemet giver virksomhederne hovedpine lige nu.

Derfor bør Christiansborg-politikerne holde øjnene på bolden og blive enige om effektive løsninger, der kan implementeres hurtigt. Turisme- og oplevelseserhvervet har tre gange været helt eller delvist lukket ned, og virksomhederne har i højeste grad taget deres del af regningen. Man skylder at lytte til erhvervets appel om øgede rekrutteringsmuligheder, for ellers bliver det umuligt at imødekomme efterspørgslen fra gæsterne og indfri virksomhedernes fulde potentiale.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 42 pct. af restauranterne og 23 pct. af hotellerne måtte sige nej til omsætning i december på grund af manglende arbejdskraft. Det var dog i en måned med mange restriktioner, og udfordringerne toppede i november, hvor flere end fire ud af fem hoteller og knap to ud af tre restauranter fortalte, at de kunne have nået en større omsætning, hvis de nødvendige hænder havde været til rådighed.

Erhvervet har brug for, at politikerne får enderne til at mødes og lægger uenighederne til side. Det er glædeligt, at man i aftalen ”Danmark kan mere 1” har kigget bredt på at øge arbejdsudbuddet, men der skal drejes langt mere på håndtagene, hvis løsningen skal stå mål med udfordringen. Alene i vores erhverv skal virksomhederne ansætte tusindvis af medarbejdere inden sommerens højsæson, og disse nye kolleger findes ikke i markedet lige nu.

Hvad angår beløbsordningen, er der flere end 90 mandater, der vil sætte den ned. Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at man genoptager de politiske drøftelser og får fundet en løsning. Det er i alles interesse, at virksomhederne får den arbejdskraft de mangler, for samfundets velstand kræver et stærkt erhvervsliv.

Jannick Nytoft

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.