Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

En hyldest til de private pensionsordninger

Det er en sand lykke, at de private pensionsordninger nu har nået et omfang, hvor to tredjedele af landets pensionister har sparet op til egen alderdom. Andelen er kun stigende, og det er godt for både den enkelte og samfundsøkonomien.

Helle Snedker, kundedirektør og partner, Formuepleje

Lad mig starte med at opfordre til, at du deler budskabet i denne klumme med et ungt menneske i din omgangskreds. Det kan være dine børn eller børnebørn eller bare en god ven, men jeg forsikrer dig om, at du gør den pågældende en tjeneste.

Forleden kunne man læse de seneste tal fra Forsikring & Pension, som viste, at to ud af tre pensionister i 2020 modtog udbetalinger fra egen pensionsopsparing som supplement til folkepensionen. Går man 10 år tilbage, var det tilsvarende tal kun hver anden dansker. Der er altså sket et voldsomt skred i den rigtige retning, og mange pensionister tager nu i vid udstrækning hånd om egen økonomi.

Det er godt for alle – både den enkelte og samfundet som helhed. Statskassen nyder i den grad også gavn af de private pensioner, hvor pensionsafkastskatten (PAL) alene i 2021 estimeres til at bidrage med rekordhøje 70-75 mia. kr. og dermed slår det hidtidige rekordår 2019, hvor PAL-skatten indbragte 63,4 mia. kr. til statskassen.

Hvis jeg ikke tager meget fejl, så er andelen fortsat stigende i de kommende år. Går man helt tilbage til 1995, var andelen blot 37 pct., så hvis vi får den sidste tredjedel med også, vil meget være vundet.

Selv blev jeg færdig på Handelshøjskolen i Aarhus i 1993 som cand.merc.jur. Trods en specialeretning indenfor investering og finansiering blev mine første år på arbejdsmarkedet en stilling, hvor juradelen var i fokus. Det var i en lille dansk, privatejet virksomhed, hvor pension på ingen måde var en del af løn eller ansættelse. 

Det betød, at jeg først senere kom i gang med at spare op til mit otium – nemlig da jeg startede i den finansielle sektor i 1998.

Godt med en hjælpende pensionshånd

Normalt er jeg varm fortaler for, at det enkelte menneske er klogt og i stand til at træffe gode beslutninger på egne vegne. Men lige præcis på pensionsområdet vil jeg ikke afvise, at der er en god grund til at gøre en undtagelse, og at det er en medvirkende årsag til, at vi i dag har så mange pensionister, der kan supplere folkepensionen med en arbejdsmarkedspension eller privattegnet pensionsordning.

Jeg var i hvert tilfælde ikke meget optaget af min seniorøkonomi, da jeg startede som 23-årig den 1. juli 1993. Hvis jeg var blevet i virksomheden, ville der muligvis være gået mange år, før jeg ville begynde at lægge penge til side til alderdommen.

Og det er en kæmpe fejl – og måske et af de få områder, hvor de kommende generationer med rette kan lytte til, hvad vi – det grå guld - fortæller dem. For lige netop her ER vi klogest! Årsagen er, at renters-rente effekten er så fortryllende, men den vigtigste forudsætning for, at den virker, det er tiden.

Et simpelt regnestykke vil vise, hvad jeg mener: Havde jeg startet min pensionsopsparing, da jeg var 23 år, og havde indbetalt 24.000 kr. om året (2.000 kr. hver eneste måned), indtil jeg blev 70 år, så ville jeg have indbetalt 1.152.000 kr. 

Hvis jeg samtidig havde opnået en forrentning på 5 pct. i gennemsnit hvert år, ville jeg stå med cirka 4,7 mio. kr. til at forsøde mit pensionistliv med den dag, jeg kunne trække mig tilbage.

Men hvis der ikke havde været nogen, som tog hånd om mig (i dette tilfælde Realkredit Danmark, som var min første arbejdsgiver i den finansielle sektor), var jeg måske blevet ligesom så mange andre, der først for alvor begynder at interessere sig for pension, når den lurer lige om hjørnet.

Renters rente er navnet på tryllestøvet

Lad os antage, at dette skete, når jeg fyldte 55 år. I det tilfælde ville jeg skulle indbetale 192.000 kr. hvert år frem til jeg blev 70 år – for at stå med de cirka 4,7 mio. kr. i sparegrisen, hvis vi fortsat holder fast i forventningen om en årlig forrentning på 5 pct.

Jeg har altså selv leveret 1.152.000 kr. i modsætning til 3.072.000 kr. – men står tilbage med samme beløb i den sidste ende. Tryllestøvet hedder renters-rente og er i mit simple eksempel 1.920.000 kroner værd.

Denne information skal du, hvis du er klog og meget voksen, bringe videre til alle unge mennesker du møder på din vej. Og hvis du har et særligt forhold til disse unge, uvidende mennesker, kan det være, at du skal ledsage det gode råd med en skilling fra din pensionsopsparing, hvis du er i en situation, hvor du kan undvære noget. 

Det er en fantastisk investering i at blive husket – også længe efter du måske selv har forladt denne jord…

I samme ombæring kan vi sende en tak til dem, der sørgede for, at vi i sin tid fik indført disse pensionsordninger – til glæde og gavn for alle.

Helle Snedker

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.