Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Torben Möger Pedersens oliepenge

Torben Möger Pedersen kritiserer Mellemfolkeligt Samvirkes rapport om pensionsselskabernes fossile investeringer for at vise ”et skævt billede” af virkeligheden. Virkeligheden er, at Pensiondanmark opretholder investeringer i fossil ekspansion for milliarder af dollars.

Joachim Kattrup, rådgiver i bæredygtige investeringer, Mellemfolkeligt Samvirke

Topchefen i Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen, er ikke tilfreds med den omfattende kortlægning af de danske pensionsselskabers investeringer i olie, kul og gas, som vi i Mellemfolkeligt Samvirke lancerede for nylig.

I et interview med Finans den 18. februar forsvarer topchefen, at pensionskundernes penge ikke alene investeres i energigiganter som Shell og Total, men ovenikøbet i selskabernes jagt på nye oliekilder, som direkte underminerer bestræbelserne på at bremse klimaforandringerne.

Torben Möger Pedersens argument er, at olie og gas »udvundet af et ansvarligt selskab som Shell« er bedre end det, der kommer fra Putin og Saudi-Arabien. Men det argument holder ikke – af mindst to grunde.

For det første øger olie CO2-udledningerne, uanset om den kommer fra Shell eller Putin. For det andet har Pensiondanmark helt op til Ruslands invasion af Ukraine i torsdags haft investeringer i russiske energiselskaber - herunder olieselskaberne, Gazprom, PAO Novatek og Lukoil (beholdningslisten pr. 8 februar 2022).

Hvis Torben Möger Pedersens skal ekskludere fossile selskaber, kræver det med andre ord, at en gal diktator invaderer en selvstændig nation. Nu ved vi, at klimakrisen for Torben Möger Pedersens ikke i sig selv er et tilstrækkeligt argument for eksklusion, selvom stort set alle olieselskaber forbryder sig mod Parisaftalen ved at øge produktionskapaciteten.

Snavs på hænderne

Ifølge chefen i Pensiondanmark »flytter man ikke noget« til gavn for klimaet, hvis man som pensionsselskab kun har »green darlings i investeringsporteføljen«. Det er derfor – må man forstå - at Pensiondanmark opretholder kulsorte investeringer for milliarder af kroner.

»Hvis man vil lave verden om, får man snavs på hænderne,« siger Torben Möger Pedersen i interviewet med Finans.

Men det er ikke en naturlov, at forandringer som CO2-reduktioner kræver beskidte hænder og klistret olie på tøjet. Faktisk viser forskning, at frasalg af de mest CO2-udledende industrivirksomheder gavner klimaet mest. Frasalg reducerer over tid CO2-udledningerne mere end i sammenlignelige selskaber, hvor porteføljen fastholdes under det aktive ejerskab.

Hvis forandringer virkelig kræver beskidte hænder, ville det eksempel også betyde, at investeringer i selskaber, som benytter børnearbejde, tillige er nødvendige for at komme selvsamme problem til livs. Torben Möger Pedersen investerer mig bekendt ikke i børnearbejde og benytter altså en argumentation om fossile investeringer, der passer til lejligheden. Det hedder i daglig tale en dårlig undskyldning.

Det er korrekt, som Torben Möger Pedersen udtaler, at det amerikanske energiselskab NextEra, som Pensiondanmark er storinvestor i, henter omkring halvdelen af sin omsætning fra vedvarende energi og atomkraft. Men gæt selv, hvor den anden halvdel af omsætningen kommer fra: Fossilgas, olie og kul.

NextEra er derfor lige nu meget langt fra at være det amerikanske svar på en Ørsted-case. NextEra har ikke sat langsigtede mål for sine CO2-udledninger, og derfor er det ikke korrekt, at vores kortlægning giver et skævt billede, sådan som Torben Möger Pedersen giver udtryk for.

Det er derimod korrekt, som Torben Möger Pedersen udtaler, at i det mest optimistiske scenarie for udbygning af vedvarende energi (IEA’s Net Zero 2050-scenarie) vil der fortsat være behov for olie og gas. Men oliebehovet er beregnet til blot 20 procent af det nuværende niveau.

Derfor er der, ifølge IEA, ikke længere plads til flere investeringer i ekspansion af fossile kilder. Men næsten halvdelen, ca. 2,1 mia. kr., af Pensiondanmarks samlede fossile investeringer er placeret i olieselskaber, der udvider produktionen og aktivt søger efter nye oliefelter. Argumentet er derfor overdrevet og strider direkte mod IEA’s Net Zero 2050-scenarie.

I det lys er det besynderligt, at Torben Möger Pedersen fremhæver olieselskabet ConocoPhillips som et lysende eksempel på et stort klimafremskidt i Pensiondanmarks aktive ejerskab.

ConocoPhillips har investeret milliarder af dollars i nye olie- og gasfaciliteter. Ekspansionen vil øge den årlige fossile produktionskapacitet med en faktor fire. 95 procent af denne produktionsudvidelse sker i ukonventionel olieproduktion, herunder tjæresand, fracking og udvinding i Arktis.

Det er ekspansionsplaner, som er i direkte modstrid med Net Zero-scenariet, som Pensiondanmarks eget reduktionsmål for investeringsporteføljen i øvrigt læner sig op ad.

Joachim Kattrup

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.