Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Du kan hjælpe Ukraine ved at sende våben. Resten kan du pynte lagkage med

Danskerne har forstået Ukraines præsident sådan, at vi skal samle brugt tøj i plasticsække og sætte blågule flag på Facebook. Det er en ommer.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Det har været en travl weekend 1.400 kilometer fra grænsen til Ukraine. Nogen har talt om at døbe Kristianiagade om til Ukrainegade, nogen har samlet tøj ind, der ellers var gået i en Røde Kors-container, nogen har klistret et blågult flag på deres Facebook-side.

I mit kvarter har folk for eksempel haft så travlt med at smide slidt børnetøj ind i carporten til en såkaldt Ukraine-modtager, at hun har spærret den af igen og skrevet ”Hold op!”. 1.400 kilometer fra grænsen til krigen.

Kære danskere. Prøv at høre, hvad Ukraines præsident beder om i sine appeller til Vesten. Han beder om våben og nødhjælp. Våben og nødhjælp. Punktum.

Med det øre, som vi plejer at høre bedst på i Danmark, har vi så forstået præsidenten sådan, at det han mente, var, at vi skulle diskutere at skifte et vejnavn ud på Østerbro og lægge brugt tøj i plasticsække. Det var nok det, han mente.

Han mente, at mens mænd siger farvel til deres koner og børn ved grænsen til Polen og returnerer til krigen, kunne danskerne male nogle fine skilte med ”Putin ud ad Ukraine” og lægge brugt tøj, der ellers skulle have været til Røde Kors, ind i en carport.

Erhvervslivet har også haft en travl weekend. Respekt fra denne kant til Salling Group, der straks nedsatte priserne i deres Nettoer nær Ukraines grænser, og delvis respekt til Coop, der fragter fødevarer til landet med krig. ”Delvis” fordi Coop har tumlet mere med at ramme tonen end Salling-folkene, der rykkede først.

Så er der Apple-kæden Humac, der i weekenden fik travlt med at fjerne den oplysning fra din hjemmeside, at den er russisk.

Inden Ruslands invasion i torsdags var ejerskabet ikke hemmeligholdt. Humacs direktør begrunder justeringen med, at der er mange, der efter invasionen mener, at ”alt, der er russisk, er dårligt”. Her må man kalde direktøren forudseende. Hvis Vladimir Putin gør alvor af sin trussel om en afgrænset atomkrig, er det bedst, at hverken kunderne eller medarbejderne ved, at Humac er ejet af en kapitalfond i Moskva.

Også energikæmpen Ørsted, tidligere Dong, har været på arbejde, og det er the heavy stuff. For 10 år siden indgik den daværende direktør for kæmpen, Kurt Bligaard, en mangeårig milliardkontrakt med det russiske naturgasselskab Gazprom. Den kontrakt hænger Ørsteds nuværende direktør, Mads Nipper, nu på. Det hele bliver småpikant af, at russiske Gazprom hverver Kurt Bligaard som direktør nogle år efter, at han binder Danmark tæt sammen med Rusland på energiområdet.

I weekenden forklarer Mads Nipper først, at den kontrakt med Gazprom, som Kurt Bligaard indgik på vegne af Ørsted/Dong, ikke kan ophæves. ”Heller ikke af en krig?”, lyder det retoriske modspørgsmål fra pressen.

Efter en tænkepause vælger Mads Nipper derefter at vippe aben videre til finansministeren med en forklaring om, at hvis regeringen vil have kontrakten annulleret, gør Ørsted det naturligvis. Hermed er ringen på en måde sluttet. Kurt Bligaard begyndte sin karriere i netop Finansministeriet. Nu kan de på hans gamle arbejdsplads på Christiansborg Slotsplads 1 spekulere over, om danskerne vil acceptere kolde radiatorer for at gøre Rusland mør. Det vil de aldrig.

Tænk jer om. Af respekt for de faldne soldater på begge sider og de mænd, som har sagt farvel til deres familier ved grænsen til Polen.

Anders Heide Mortensen

Så er vi på sin vis tilbage ved den ukrainske præsidents appeller. Præsidenten har faktisk ikke spurgt os, hvad vi kunne tænke os at lave, mens han leder kampen. Gazprom-kontrakten lugter efter i torsdags som en rotte, der rådner under et stuegulv, men han har ikke bedt danskerne rive den i stykker og tåle kolde radiatorer for at presse Putin. Eller om at sætter flag på vores Facebook-sidet eller bage muffins med blå og gul frosting. Han har bedt om våben og nødhjælp. Våben og nødhjælp.

Det bør vække til eftertanke. To steder i dansk erhvervsliv. For det første hos detailvirksomheder, der overvejer at markedsføre sig på at give 5 kroner til whatever 1400 kilometer fra Danmark for hvert solgt par støvler, briller, hårtørrer eller fitnessmedlemskab. Tænk jer om. Af respekt for de faldne soldater på begge sider og de mænd, som har sagt farvel til deres familier ved grænsen til Polen.

For det andet hos de pensionskasser, der har solet sig i at have renset våbenproducenter ud af deres aktieporteføljer. Det hele handler faktisk ikke om jer. Måske skulle I spørge jeres medlemmer om de her våben. Måske er en ny tid på vej.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.