Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Forældre skal på banen, hvis vi skal uddanne flere faglærte

Det er et paradoks, at de fleste forældre synes godt om erhvervsuddannelserne men ikke ønsker, at deres eget barn skal vælge den uddannelsesvej efter grundskolen. Der er derfor akut behov for et opgør med vanetænkningen, når det gælder måden, vi taler om erhvervsuddannelserne på.

Forældrene skal mere på banen og brede perspektivet ud, når de taler uddannelse med deres børn, skriver dette indlægs forfattere. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Antallet af virksomheder, som skriger på kvalificeret faglært arbejdskraft, er vokset markant over de seneste år. Faktisk er behovet så stort, at der på Christiansborg er bred enighed om, at der skal gøres noget her og nu for at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne.

Manglen på industriteknikere, elektrikere og andre faglærte skyldes imidlertid ikke kun, at gymnasierne trækker mere i de unge folkeskoleelever, end erhvervsskolerne gør. En ny analyse fra Teknologipagten viser, at forældrene i høj grad styrer deres børn uden om erhvervsuddannelserne, i hvert fald umiddelbart efter grundskolen.

Undersøgelsen bekræfter også, at forældrene mangler viden om erhvervsuddannelserne. Vi kan nok heller ikke komme uden om, at vi i vores optik kæmper med et noget utidssvarende syn på, hvilke karriere- og videreuddannelsesmuligheder en erhvervsuddannelse giver. Derfor skal vi have forældrene mere på banen og få dem til at brede perspektivet ud, når de taler uddannelse med deres børn – både efter grundskolen og efter studentereksamen.

Flere faglærte unge – bare ikke mit barn

Når vi stiller det så firkantet op, skyldes det, at kun 18 pct. vil anbefale deres eget barn at tage en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Læg dertil at blot 32 pct. mener, at de kender erhvervsuddannelserne godt nok til kunne rådgive deres børn om dem.

Det er lidt af et paradoks, at opbakningen til de faglærte professioner er så lav. For forældrene anerkender, at erhvervsuddannelserne er meget vigtige for det danske samfund.

F.eks. mener 76 pct. af forældre med børn i alderen 10-15 år, at Danmark har brug for flere erhvervsuddannede. Dertil kommer, at 73 pct. har et enten godt eller meget godt indtryk af erhvervsuddannelserne generelt. Samtidig topper henholdsvis teknologi- og datauddannelserne og håndværksuddannelserne listen, når forældre skal rangere, hvad der er vigtigst for den fortsatte vækst i samfundet.

Som repræsentanter for Teknologipagtrådet og hhv. Dansk Metal, DI og Teknologipagtrådet ser vi selvsagt med bekymring på tallene. Men vi har taget handsken op og arbejder ufortrødent videre for at sikre, at flere unge får øjnene op for erhvervsuddannelserne.

Blandt flere initiativer har vi lanceret en ny forældrerettet imagekampagne, som skal vise alt det, de tekniske erhvervsuddannelser tilbyder. F.eks. at det er den korteste vej til en karriere inden for STEM-feltet (uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik, red.), at jobsikkerheden er i top og lønnen er god. Men også at det er her, de unge får mulighed for at kombinere deres hobby med uddannelse.

Der er ingen snuptagsløsninger, men det er en god start på en fælles udfordring. Vi har alle et ansvar for at tale erhvervsuddannelserne op og fortælle, at det også er for ambitiøse unge og for unge med en studentereksamen. Forældrene er for mange unge de vigtigste uddannelsesvejledere, og derfor er det så vigtigt, at forældre er klædt godt på til at snakke uddannelsesmuligheder med deres børn.

Claus Jensen, formand Dansk Metal

Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI

André Rogacziewski, formand for Teknologipagtrådet

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.