Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Lad nu virksomhederne bestemme selv

Bæredygtig selskabsledelse er godt. Men EU-Kommissionen skal ikke blande sig i, hvordan en forretning er bæredygtig. Det finder virksomhederne og markedet selv ud af.

Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet, K

Det lyder jo både sympatisk og selvindlysende. Enhver virksomhed bør indrette sig og opføre sig bæredygtigt, hvis de skal have en bæredygtig forretning. 

Gør den ikke det, dør den før eller siden. Fordi kunderne ikke vil købe deres varer, og fordi omkostningerne ved at gøre det modsatte af, hvad der skaber balance og udviser omhu og hensyn til miljø, sociale og økonomiske logikker bliver for store. Så retter man ind. Eller lukker butikken. Som ingen vil savne. Bæredygtighed har jo længe været et konkurrencebarometer. For os kunder. For kritiske investorer og for kræsne medarbejdere.

Trods en masse andre og mere egnede direktivforslag er vi atter i gang med at gennemgå Kommissionens nyeste forsøg på at ødelægge lysten til at drive privat virksomhed i EU.

Sådan fungerer markedet, og derfor er det altså højst besynderligt, at EU-Kommissionen bliver ved med at fremsætte et forslag, som senest har fået hele to røde lys fra Kommissionens egen kvalitetssikring af god lovgivning. Men det er sket, og derfor tager vi endnu en tur i manegen med det, der grundlæggende er udtryk for enten total mangel på indsigt og overblik over den lovgivning, der allerede findes og den håndhævelse, der finder sted, hvor den bedst varetages: 

I nationalstaten og med respekt for, at bæredygtige virksomheder allerbedst gror i tæt dialog med lokale og nationale myndigheder. Ikke under monstertunge dyner af dyre rapporteringskrav til virkelighedsfjerne kontorer i Bruxelles om emner, der enten ikke er relevante for sagens egentlige og gode intention eller ligger langt uden for virksomhedernes rækkevidde eller indflydelse.

Røde lys eller ej. Og trods en masse andre og mere egnede direktivforslag er vi atter i gang med at gennemgå Kommissionens nyeste forsøg på at ødelægge lysten til at drive privat virksomhed i EU. For det er det, det er. Ligesom det afslører en grundlæggende mistro og dæmonisering af motiver, der driver private virksomheder fremad. 

Derfor kan vi ikke stole dem over en dørtærskel, og derfor ligner Kommissionens forslag fortsat et forsøg på en blodfattig nationalisering af EU’s erhvervsliv. Nogle vil skulle finde sig i det. De fleste lukker butikken, og de stærkeste flytter den væk fra EU og tager arbejdspladserne og de bidrag til den europæiske samfundsøkonomi, som vi kunne bruge til fælles bedste med sig.

Det er det, der er på spil. I stedet burde Kommissionen komme med forslag, der stimulerer, opmuntrer og understøtter lysten at drive virksomhed i netop EU. Forslag, der styrker det indre marked og gør den økonomiske kage større, så vi kan få råd til en bedre, renere og sundere verden. Og i stedet for burde de komme med bedre forslag til, hvordan EU-virksomheder kan fortsætte med at handle og samarbejde med fattige lande, hvorved disse løftes ud af u-landsstatus og afbryder kæden af illegal migration. 

Det vil være en af de ulykkelige konsekvenser af det nye forslag, og dét vil for alvor være at skyde fødderne af os selv og vores muligheder for at hjælpe os selv ved at hjælpe andre. Ikke særligt bæredygtigt, vel?

Pernille Weiss

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.