Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

PFA-topchef: Vi risikerer at tabe den unge generation på gulvet

Flere og flere unge har psykiske problemer. En negativ udvikling der skal vendes ved hurtig og fælles indsats, skriver PFA’s konstituerede topchef.

Mads Kaagaard, konstitueret adm. direktør, PFA

Vores mentale sundhed har det skidt i øjeblikket. Det viser den netop offentliggjorte rapport fra Sundhedsstyrelsen ’Danskernes Sundhed’.

Det er de unge, der har det dårligst. Vi kan se i vores tal, at antallet af unge mellem 16 og 24 år, der går til psykolog, er steget med over 200 pct. Siden 2017. Når vi kigger nærmere på årsagen, kommer de unge fortrinsvis til os med stress, udbrændthed, følelsesmæssige problemer og belastningsreaktioner.

Det er enormt bekymrende, men det stopper desværre ikke der. Flere og flere unge har det nemlig så skidt, at de har behov for decideret psykiatrisk hjælp. Sidste år slog vi endnu en gang rekord i antallet af unge, der blev sendt til behandling hos en psykiater. Her er det meget tungere og alvorligere diagnoser som angst og depression, der dominerer billedet.

Rammer også forældre

Man siger, at man som forældre aldrig er mere lykkelig end sit mindst lykkelige barn. Det oplever vi i høj grad gør sig gældende, når det kommer til unge med mentale udfordringer. Ofte kommer den unge til os via forældrenes arbejdsgiverbetalte sundhedssikring, og det er ikke sjældent, at vi oplever forældre, der går ned i kølvandet på de unges problemer - særligt mødrene er hårdt ramt.

Det er svært at være vidne til en ungdom, der bliver brugt på ensomhed, angst og depression, uden at man kan gøre noget. Man kan ikke rekruttere venner eller trylle mistrivsel eller direkte angst for at gå i skole væk.

Den bølge af mentale udfordringer, der ruller ind over os i disse år, og som rammer de unge særligt hårdt, er desuden medvirkende til at køen til psykiatrien i det offentlige bliver længere og længere. Først når man har det rigtig dårligt, kan man få hjælp.

Den lange ventetid mærker vi også. Sidste år var der flere børn og unge end voksne, der blev henvist til privatpsykiatrien igennem PFA.

Hurtig behandling hjælper

I PFA har vi i flere år kæmpet mod den bølge af stress og andre psykiske problemer, der har gjort flere og flere kunder syge, og kostet os store summer. Vi har ikke fundet en mirakelkur, men der er én ting, der virker. Hvis man tager selv små problemer seriøst og gør noget ved dem, inden de udvikler sig og bliver større, kan man undgå en lang sej kamp tilbage til et liv uden stress, angst og depressive tanker.

Hurtig hjælp og behandling er alfa og omega. Vi har mangedoblet antallet af medarbejdere, der ringer proaktivt til kunder en uge efter første sygedag, og vi har lavet en algoritme, der hjælper os med at forudse, hvornår kunder er i risiko for at blive langtidssyge. Indsatsen virker. Vi får langt flere tilbage i job end tidligere. Men der skal mere til for at stoppe bølgen af voksne og børn med ondt i psyken.

Sammen med arbejdsgivere, forskere, politikere og offentlige sundhedsaktører skal vi lave en plan for, hvordan vi kommer stress-epidemien til livs. Det skylder vi hinanden og vores børn. Ingen af parterne kan løse det alene, og det er på høje tid. Vi kan allerede nu se, at 2022 tegner til at blive værre end sidste år.

Vi har som samfund ikke råd til at tabe den unge generation på gulvet.

Mads Kaagaard

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.