Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Denne gang kan amerikanske rentestigninger ramme aktierne

Den amerikanske centralbank har netop hævet renten og signaleret, at der kommer flere stigninger. Det har historisk set ikke været et problem for aktier, men den høje inflation kan fremtvinge et andet resultat denne gang.

Elizabeth Mathiesen, seniorstrateg i SEB

På trods af den forhøjede usikkerhed om de økonomiske udsigter hævede den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed) i sidste uge renten med en kvart procent. Det er første gang siden december 2018, at Fed hæver renten, og dermed bekræftede centralbanken, at den er parat til at reagere på de historisk høje inflationsniveauer.

Fed-chefen Powell anerkendte den store usikkerhed relateret til krigen i Ukraine, men fremhævede, at det på kort sigt også kan forstærke et opadgående pres på inflationen. Det blev også gjort klart, at der kommer flere renteforhøjelser. Markederne priser lige nu yderligere syv rentestigninger i år og tre flere i 2023, så renten topper tæt på 3 pct. Skal det gøre dig nervøs som investor? Ikke hvis du ser på historien.

Fed har indledt sådan en serie af rentestigninger seks gange i løbet af de seneste 35 år. I gennemsnit har de fra første til sidste renteforhøjelse varet omkring 17 måneder med en samlet rentestigning på knap 2,5 procentpoint. Det er stort set nøjagtig, hvad markederne forventer fra Fed nu.

Hvis vi ser på, hvordan det amerikanske S&P 500-aktieindeks har klaret sig efter den første renteforhøjelse, har det generelt været svagt negativt umiddelbart efter rentestigningerne er startet, med et fald på omkring 3 pct. de første tre måneder, men allerede efter seks måneder er aktierne typiske steget med 5-10 pct.

Det er ikke så mærkeligt, som det måske lyder, for rentestigningerne begynder normalt, når Fed er overbevist om, at økonomien er blevet rigtig stærk efter en krise, og de holder op, når Fed bliver bekymret for, om økonomien kan klare det. Derfor er tommelfingerreglen normalt at sælge, når Fed sænker renten for første gang, ikke når de stiger.

Der er altså gode grunde til, at markederne generelt ikke frygter begyndelsen på renteforhøjelserne, da det normalt er et tegn på stærk økonomisk aktivitet, før de negative effekter bliver mere tydelige. Hvis dette er en helt normal udgave af den historie, skal du ikke frygte Feds renteforhøjelser.

Der er imidlertid en stor forskel på den seneste rentestigning og alle de andre. Inflationen er nemlig nået op på det højeste niveau i 40 år, så Fed er usædvanlig langt efter kurven og har ikke råd til megen tålmodighed, når det gælder om at få inflationen ned. Hvis problemerne på økonomiens udbudsside ikke bliver løst, og inflationen forbliver høj, er der risiko for, at perioden mellem den første rentestigning og starten af en recession kan blive meget kortere, og renteforhøjelserne mere aggressive.

Det er dog ikke det eneste realistiske udfald. En fredelig løsning på krigen i Ukraine og/eller et begrænset chok fra Omikron-udbruddet i Kina kan føre til faldende inflation. Hvis vi ikke får yderligere chok, tyder renteforhøjelsen i sig selv ikke på, at en undervægt af aktier er vejen, og indtil videre holder jeg derfor fast i en neutral overordnet risikoallokering.

Elizabeth Mathiesen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.