Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Mens bomberne faldt i Ukraine, drak otte mand bourgogne for en million. Dét er et lykkeligt land

Danmark er lille, men stort. I andre lande kunne en beretning om at drikke vin for en million være endt med problemer.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Der er altid noget at være utilfreds med, naturligvis, men i Danmark er der mindre at være utilfreds med end i de fleste andre lande. Det er der nu tal på. Igen.

Danmark kommer ind som nummer to, når man måler livstilfredsheden i alle verdens lande.

Vi er kort sagt verdens næstlykkeligste land. Hvis du er fyldt med skepsis over for den slags undersøgelser, er det egentlig godt, for World Happiness Report måler blandt andet på muligheden for, at man som borger kan danne sig sin egen mening. Forestil dig målingen som et fintmasket net, der står i havet og indfanger myriader af data, der fortæller noget om de enkelte lande og deres borgeres livsvilkår. Alt fra bruttonationalprodukt per indbygger over levealder til indbyggernes subjektive oplevelse af deres livskvalitet.

Danmark kommer i 2022-versionen af World Happiness Index ind på en andenplads - efter Finland - og med Island lige efter. I bunden ligger nationer, der er samfund under nedsmeltning. Afghanistan og Venezuela for eksempel.

Happiness betyder jo lykke, og hvad lykke er, kan du for eksempel begynde at læse op på i eftermiddag efter arbejde - det er et godt projekt. Men husk at sætte en alarm. Der er mange svar på, hvad lykke er. Begynd for systematikkens skyld ved bogstavet A og filosoffen Aristoteles, der gør lykke til en måde at leve livet på, ikke en tilstand, og ikke hedonistisk nydelsessyge. Når du er ved bogstavet K og Immanuel Kant, skal alarmen ringe, for så er det juleaften, og så fortjener du en pause fra bøgerne.

3. marts oplever otte mænd på Søllerød Kro et flash af lykke. De drikker bourgogne for en million. Manden, der beskriver oplevelsen, er Berlingskes mad- og vinanmelder Søren Frank.

Otte udvalgte mænd er 3. marts om aftenen inviteret på Søllerød Kro, hvor en hemmelig donor er vært for en middag med vine fra vingårdsejeren Lalou Bize-Leroy. Søren Frank anslår, at der åbnes bourgogne for en million kroner den aften. En af de flasker, der åbnes, står til 125.000 kroner i den forretning i Danmark, hvor den kan fås, og sådan er det hele vejen igennem, set fra sidelinjen.

Oplevelsen er i hvert fald så overvældende, at selskabet, mod sædvane forstår man på Søren Frank, afslår at drikke nogle flasker at lande på efter vinåbenbaringen. Til en million kroner. Derudover kan vinanmelderen ikke sove bagefter. Han ligger søvnløs og reflekterer. Med ”en overload af energi i kroppen”.

Det har ikke været nogen almindelig aften. Og de er ellers ualmindelige efter hr. og fru Strygefri-standard. Søren Frank refererer en anden vinanmelder for, hvordan en flaske Lalou Bize-Leroy-vin ved en tidligere smagning ”havde en så kraftig indvirkning på deltagerne i selskabet, at et par af dem forgreb sig på hinanden på restaurantens toilet.” Citat slut. Men det var så også en flaske 2001 Latricières. Var det.

Ekstra Bladet forsøgte sig med et lille, tørt host af forargelse over størrelsen på det beløb, som de otte mænd i selskabet på Søllerød Kro havde drukket vin for. Men et dårligt forsøg.

Efter overskriften var dramatikken overstået, for at en privatmand fyrer bourgogne for en million af på en aften er jo ligesom mandens ret. Ikke?

Lykken har mange ansigter. At kunne skilte med at have drukket bourgogne for en million er et af dem.

Anders Heide Mortensen

Forargelse over, hvordan andre lever deres liv og bruger deres penge, svinger nemlig dårligt med høj livstilfredshed. Man kan vanskeligt være grundlæggende tilfreds med sin tilværelse og have grundlæggende tillid til sit lands samfundsinstitutioner – dét måler World Happiness Report også på – og så samtidig være voldsomt forarget over, hvordan andre lever deres liv.

Den tolerance er afkastet af at være et lykkeligt land. En vinanmelder kan fortælle, at her blev der så brændt en million kroner af, uden at blive afkrævet svar på, om otte-mands selskabet sendte en tanke, hvad sådan en million kunne have indbragt af nødhjælp i Ukraine. I lande længere nede på ranglisten ville udpenslet overflod indebære risiko for korsfæstelse, og gæster på steder som Søllerød Kro måtte have øjne i nakken for at afværge røveri, forulempelse og risiko for kidnapning.

Lykken har mange ansigter. At kunne skilte med at have drukket bourgogne for en million er et af dem.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.