Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Servicebranchen skriger på arbejdskraft

Manglen på arbejdskraft har nået historiske højder, og i servicebranchen er det sure og søde tæt forbundet for tiden: Rekordmange er beskæftigede i branchen, men alligevel mangler der medarbejdere i en grad, der rammer virksomhedernes vækstpotentiale.

Malene Jæpelt, sekretariatsleder i Danske Service

Store dele af det danske arbejdsmarked er i øjeblikket ramt af en massiv mangel på arbejdskraft. I Danske Service, der er en brancheforening for rengøringsvirksomheder, vinduespolerer, ejendomsservice og andre lignende fag, genkender vi desværre tendensen.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at i februar 2021 oplevede ca. 15 pct. af servicevirksomheder mangel på arbejdskraft som en begrænsning for at skabe øget produktion. I februar 2022 var tallet 75 pct. En stigning på 60 procentpoint på kun et år og et udtryk for et bekymrende stort uindfriet vækstpotentiale, som kræver politisk handling. Det handler dels om tiltrækning af international arbejdskraft, dels om at hæve jobprestigen i branchen.

Der ligger et politisk ansvar i ikke at tale branchen så meget ned, at man hellere vil være arbejdsløs end at være ansat i rengøringsbranchen.

Malene Jæpelt, sekretariatsleder i Danske Service

Statsminister Mette Frederiksen sagde i sin nytårstale på årets første dag: ”Jeg ved godt, at man ikke fra den ene dag til den anden kan gå ind og arbejde på lige fod med kolleger, der har uddannelse og erfaring. Men så kan man nogle andre ting. Smøre madder. Vaske tøj. Gøre ekstra rent.”

Særligt de sidste tre ord i Frederiksens udtalelse er et af problemerne for rengøringsbranchen. Når landets statsminister taler rengøring ned på den måde, er der tydeligvis lang vej igen, før rengøringsbranchen anerkendes som en attraktiv branche at søge arbejde i og en ligeværdig bidragsyder til vores alle velfærd.

Der ligger et politisk ansvar i ikke at tale branchen så meget ned, at man hellere vil være arbejdsløs end at være ansat i rengøringsbranchen. Den aktuelle mangel på arbejdskraft er nemlig ikke kun et problem for branchen i sig selv, men også for samfundsøkonomien generelt.

Nye tal fra Danmarks Statistisk viser tydeligt, hvor alvorligt problemet er. For selvom virksomheder inden for rengøring, ejendomsservice og vinduespolering rekrutterede rekordmange medarbejdere i september 2021, faktisk knap 18.000 personer, var der samtidigt knap 11.000 forgæves rekrutteringer.

I slutningen af 2021 var status, at der var flere end 19.000 ledige stillinger indenfor rengøring, ejendomsservice og renovation. Det er de højeste tal siden finanskrisen, og det går hårdt udover den vækst, som branchen kan levere.

Derfor kan en indsats for at tale branchen op ikke stå alene. Der er brug for politisk handling og hjælp udefra. 48 pct. af de ansatte i branchen er enten indvandrere eller efterkommere. Derfor kan vi ikke ignorere potentialet i at tiltrække udenlandsk arbejdskraft for at imødekomme efterspørgslen efter arbejdskraft i branchen.

Malene Jæpelt

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.