Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvis 16-årige får forbud mod at købe øl, køber jeg øllene til dem

Mens forbruget af alkohol falder i Danmark, skal de unge have et forbud. En vækkelse går gennem landet.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Først et tip til dig, der er 16 år gammel:

Når folk bliver omkring 50, begynder deres hjerne at ændre sig. De kan ikke gøre for det. Deres hjerne begynder bare at ændre sig. De begynder at glemme, og de begynder at vil have ret. Samtidig. Meget ret. De bliver påståelige og skråsikre, selv når de har glemt noget vigtigt. For eksempel den detalje at man ikke nødvendigvis er klogest på alting, fordi man har nået den alder, hvor man bestemmer.

For nylig er generationen omkring 50 nået frem til, at 16-årige ikke længere bør kunne købe øl. Find en speedmarker frem og sæt streg under ordet ”længere”. Vigtigt. Det interessante er, at dem, der kæmper for forbuddet, selv kunne købe øl, da de var 16 år, og de er i dag blevet sundhedsministre, direktører, fagforeningsformænd og ledere i Kommunernes Landsforening. Så det er jo egentlig gået dem godt.

Alle disse vellykkede mennesker i den alder, hvor vigende hårgrænser og tørre slimhinder er et tema, har dannet en forening, der hedder ”Drukfri Ungdom”. Drukfri Ungdom er altså en forening uden unge, der vil afskaffe unges mulighed for at købe øl. Foreningens medlemmer kunne selv købe øl som 16-årige, og de endte ikke i druk af den årsag.

Der sker bare noget særligt med hjerner i 50-års alderen: De vil have ret. Meget ret.

Anders Heide Mortensen

Ifølge Sundhedsstyrelsen drikker ca. 85 pct. af alle voksne danskere alkohol, regnet over et år. 585.000 af dem har et skadeligt alkoholforbrug. Sundhedsstyrelsen flytter jævnligt grænsen for, hvornår et forbrug er skadeligt. Der findes et ringbind af argumenter for, at 16-årige hjerner kan tage skade af alkohol, som jo er et opløsningsmiddel, og som garanteret ikke ville blive tilladt til indenbords brug, hvis det blev opfundet i dag. Der findes et ringbind af argumenter for, at også 50-årige hjerner kan tage skade af alkohol, som er et opløsningsmiddel, og som garanteret ikke ville blive tilladt, hvis det blev opfundet i dag.

Der sker bare noget særligt med hjerner i 50-års alderen: De vil have ret. Meget ret. Selv om de glemmer. De glemmer for eksempel proportioner. I 2019 deltog anslået 10.000 unge i den såkaldte ”puttefest” i Dyrehaven, hvor gymnasielever drikker om kap med det glade vanvid. Ser festen ud bearbejdet af en 50-årig hjerne.

Men - hvor mange af de 10.000 unge til festen ender med at kollapse af at drikke og udløse alle skrækbillederne af udpumpning og babu-babu, som 50-årige ikke kan holde ud at tænke på? Svaret svinger lidt fra år til år, men det er et sted med 10 og 15. Mellem 10 og 15 unge ud af 10.000 unge, der drikker, så træerne i Dyrehaven svajer. Vi taler bogstaveligt talt om promiller.

Der er bare det, at en cirka 50-årig hjerne er fuldt af kludder, bekymring og glemsomhed på én gang. Hjernen er under ommøblering. Den vil have ret, selv om den ikke har ret, det er forfærdeligt. Et eksempel kom for nøjagtig to uger siden, da sundhedsminister Magnus Heunicke ville begrunde forslaget om at forbyde 16-årige at købe øl. Hjernen løb simpelthen af med ham, det var forfærdeligt.

Sundhedsministeren sagde – og det er rent sludder og skrækfantasi - at hospitalernes ”akutmodtagelser i weekenderne bliver oversvømmet med unge mennesker, der kommer ind med forgiftninger, fordi de har drukket for meget”. Det nøgterne svar er et andet. Oplyser ledende overlæger på landets hospitaler. På Odense Universitetshospital får de mellem en og to unge ind til udpumpning på en weekend.

Sådan er det, 16-årige. De 50-årige kan ikke huske, at da de selv var 16 år og begyndte at købe øl, endte det skidt for nogen, men mange endte det ikke skidt for. De tog lange uddannelser og gjorde karrierer. De 50-årige kan på tragisk vis heller ikke huske, at alkoholforbruget er faldende i Danmark, for de vil have ret. Ret i at 16-årige ikke bør kunne købe øl. Men I bliver faktisk en del af et Danmark, der drikker 30 pct. mindre, end da de 50-årige var unge midt i 1980’erne. 9,5 liter alkohol om året pr. voksen mod 13,7 liter i 1983.

Derfor vil jeg gerne købe øllene til jer, 16-årige, hvis de 50-årige forbyder jer det. Det er et løfte.

I skal selvfølgelig passe jeres uddannelser og opføre jer ordentligt, det er klart. Der skal være ordnede forhold. Imens de 50-årige køber vin på tilbud, hvor man får en ekstra kasse med gratis, hvis man betaler for to, sørger jeg gerne for, at et ungt menneske kan sætte sig på en knold i Dyrehaven med en breezer og føle sig forfærdeligt voksen. Til enhver tid.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.