Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Brudte forsyningslinjer udfordrer virksomhedernes tilpasningsevne

Efter år med global pandemi og tiltagende geopolitiske spændinger må erhvervslivet forholde sig til en virkelighed, som nogle spår kan blive globaliseringens endeligt. Forsyningskæderne skal under lup med fokus på både krisestyring og langsigtet planlægning.

Christoffer Husted Rasmussen, dansk landechef og partner, Kearney

Der er panderynker at spore i de europæiske direktioner. Den humanitære og økonomiske tragedie i Østeuropa i kombination med endnu en coronanedlukning i Kina bryder forsyningskæderne og tvinger virksomheder til at genoverveje deres forretningsmodel.

En række europæiske og danske virksomheder er gennem de seneste år blevet martret af logistiske flaskehalse. Manglen på mikrochips er eksempelvis velkendt og forventes at fortsætte i flere år – og nu frygtes en opbremsning i forsyningen af særligt gas, stål og neon at skabe yderligere udfordringer.

Lokalt i Danmark kan der tilmed blive lukket for gasforsyningen i en række af de største produktionsvirksomheder, hvis krisen eskalerer. Læg dertil, at forbrugere over en bred kam skal budgettere med stigende fødevarepriser og en højere energiregning.

Hvorvidt vi nu står ved en skillevej, der betyder globaliseringens endeligt, som Larry Fink, den administrerende direktør i verdens største kapitalforvalter, BlackRock, forudsiger, vil jeg ikke forsøge at spå om, men der er ingen tvivl om, at situationen er alvorlig.

Midt i de geopolitiske spændinger er virksomhedsledere tvunget til at handle. Mange kæmper med aktuelle operationelle problemer, mens også fundamentale strategiske udfordringer anes i horisonten. Set fra min stol er der tre væsentlige overvejelser:

Har du adgang til de nødvendige indsigter? For at omstille forsyningskæden er der brug for viden om, hvordan markedet ændrer sig, og hvilke implikationer det har. Derfor er det afgørende at indsamle og analysere på en række forskellige data heriblandt lagerniveauer, efterspørgsel, geopolitisk udvikling og underleverandørernes aktiviteter og situation. Dette skal omsættes til scenarier, du kan handle på.

Er forsyningskæden rigtigt sammensat, og opvejer belønningen risikoen? Ovenstående bidrager til at skabe rum for mere strategiske overvejelser, som situationen kræver. Da de nuværende forsyningsudfordringer formentlig fortsætter, bør flere fundamentale skridt overvejes: Er det muligt at ændre produktdesignet, eller hvor og hvordan visse komponenter anskaffes og produceres for at højne forsyningssikkerheden?

Har du tænkt bæredygtighed ind i din forsyningskæde? Parallelt med de aktuelle udfordringer vil bæredygtighedsagendaen i stigende grad blive udslagsgivende – særligt for forbrugere i Europa, hvor et attraktivt CO2-regnskab forventes gennem hele forsyningskæden. Selvom bæredygtighed fylder mere og mere på CxO-agendaen, skal den hjælpes på vej til den operationelle planlægning.

Christoffer Husted Rasmussen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.