Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Christian Bitz slår til igen. Nu vil han have millioner af keramikeren, han plagierede

Bitz har lagt et nyt kort på bordet mod keramikeren Kasper Würtz. For keramikeren har skadet hans forretning.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Sundhedseksperten Christian Bitz er dømt for plagiat ved to retsinstanser, men nu vil han sørme have erstatning af keramikeren, han kopierede.

Nej. Forfra. Christian Bitz er dømt for plagiat ved to retsinstanser, OG nu vil han have erstatning af keramikeren, han kopierede. Forstået på den måde at der er logik i tingene.

Først forsøgte Christian Bitz’ og grossisten F&H Groups advokater at vinde over keramikeren Kasper Würtz ved domstolene. Det lykkedes ikke. Men så længe retssagen kører, kan Bitz A/S sælge det stentøj, som de har kopieret. Sådan er dansk lov.

Efter at have lidt nederlag i Sø- og Handelsretten og Østre Landsret foretager advokaterne det skaktræk at indbringe sagen for Procesbevillingsnævnet med ønske om at få sagen for Højesteret. Så går der mere tid.

Her kan det indskydes, at F&H’s indkøbschef i en mail udtrykkeligt bad fabrikken i Kina om at komme ”så tæt som muligt” på Kasper Würtz’ design ”i ”kvalitet og farver”. Nogen vil måske se tingene sådan, at Christian Bitz og FH Group først følger et klassisk kinakopierings-spor, og dernæst lader deres advokater sige, at det gør de i hvert fald ikke. Nogen vil måske se tingene sådan.

Er vi ikke ved det punkt, hvor man skal være jurist for at bortforklare, at nogen i sådan en sag kan ende med at gå i våbenskabet og gøre noget uopretteligt mod sig selv eller andre?

Anders Heide Mortensen

Nu kommer logikken: Advokaterne har heller ikke held i sprøjten hos Procesbevillingsnævnet. Keramiker Kasper Würtz har hermed nået målsnoren. Han får 30. september 2021 endegyldigt rettens ord for, at dele af hans Skjalm P.-stel er blevet kopieret af Bitz A/S og kan rejse en sag om erstatning.

Men der er jo den logik i forløbet, at når Kasper Würtz nærmer sig et punkt, hvor han har udsigt til at penge, har Christian Bitz og FH Group og advokaterne noget nyt klar i keramikkrigen, der kan koste Kasper Würtz penge.

Det nye er et såkaldt modkrav mod Kasper Würtz. Kravet mod Würtz er en erstatning på et tocifret millionbeløb for – med sine udtalelser om FH Group og Christian Bitz under retssagerne – at have skadet forretningen og omdømmet for de to forretningspartnere. Ifølge BT ønsker FH Group af hensyn til den videre proces ikke at kommentere det nye skridt yderligere.

Er vi ikke ved det punkt, hvor man skal være jurist for at bortforklare, at nogen i sådan en sag kan ende med at gå i våbenskabet og gøre noget uopretteligt mod sig selv eller andre? I hvert fald i overført betydning. Efter årelang tålmodighed med et retssystem, som en dygtig modpart kan kode til at æde tid, penge, liv og følelse af retfærdighed og anstændighed.

Er vi ikke ved det punkt, hvor følelsen af afmagt og fristelsen til at handle på den må lure under overfladen? Hvor man som et såkaldt ”almindeligt menneske” må kæmpe for ikke at ende i sine følelsers vold, når noget så fundamentalt som at få ret og komme videre med sit liv viste sig at være en kamp fra domstol til domstol og fra retssag til retssag?

Jeg er på ingen måde jurist, men: Hvis man som såkaldt almindeligt menneske efter seks års kamp - OG sejre ved to retsinstanser - kan blive pålagt at betale et tocifret millionbeløb for at have sagt grimme ting om sin modpart – en sundhedsekspert, der kopierede ens design - er der noget galt. Punktum. Retssystemet har muligvis ikke noget sprog for, at sundhedseksperten og keramikgrossisten har drevet manden et sted hen, hvor nogen ville gå i våbenskabet og gøre noget uopretteligt. Men så er der et andet sprog, der dur til formålet: Dansk.

Og så lidt tal:

Bitz A/S har haft et godt år.

Fra 2020 til 2021 voksede omsætningen fra 4,2 mio. kroner til 4,8 mio. kroner og årets resultat fra 3,5 mio. kroner til 3,9 mio. kroner. Egenkapitalen i selskabet, der ejes 40 pct. af Christian Bitz og 60 pct. af FH Group, er på 5 mio. kroner. Jokeren er, hvor mange penge Sø- og Handelsretten til november når frem til, at Bitz skal betale til Kasper Würtz for at have krænket hans ophavsret på de fire tallerkener. De skal så hentes ud af selskabet.

Vi venter i spænding.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.