Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tre tip til at klare sig i et omskifteligt marked

En verden midt i en geopolitisk krise rammer også investorerne. Det er vigtigt at tænke langsigtet og ikke gå i panik.

Johannes Rovsing, nordisk direktør hos Saxo Bank

Det er urolige og ulykkelige tider, verden gennemlever. Det rammer dybt menneskeligt - men også økonomisk er der naturligvis mange danskere, der med rette er bekymrede over privatøkonomien i tider med stigende inflation generelt og prisstigninger på renter, benzin, el og varme og markante udsving på finansmarkederne.

Vi oplever, at mange af de danske investorer i dag bedre end tidligere forstår og forholder sig til en række grundregler for, hvordan de som investorer klarer sig i markeder med høj bølgegang. Men også at den krise, verden nu står i, nok er sværere at tolke end gængs finansiel uro.

Der er selvsagt mange faktorer, man bør holde sig for øje. Som investor kan du desværre også let risikere at drukne i for mange overvejelser – ofte er det bedre at sætte sig nogle grundprincipper, og holde fast ved dem. Selv er jeg fortaler for tre hovedlinjer.

Tid slår timing

Det er meget let at lade sig forføre af tanken om, at du som investor kan sælge mange af sine aktiver, vente på at markederne rammer en bund – og så købe ind billigt. Mange danskere er som folkefærd meget tilbøjelige til at gå på tilbudsjagt på f.eks. benzin og dagligvarer. Som investor skal du især huske på, at det hurtigt kan blive dyrt at gå på tilbudsjagt på aktiemarkedet.

For sandheden er, at det er enormt svært at time køb og salg af aktier perfekt. Selv hvis man er heldig at købe på bunden, tjener man i længden over en bred kam ikke mere på det, end hvis man var blevet i markedet med en god, solid portefølje.

Det koster også at købe penge at købe og sælge aktier i form af kurtage, og måske skal der tillige betales negativ rente af likviderne, mens de henstår på en indlånskonto. Eller sagt mere enkelt; tid i markedet slår som hovedregel altid forsøg på at time markedet. Og det leder mig til mit andet tip.

Spred dine investeringer

Et råd, der måske næppe overrasker – men ikke desto mindre er sandt. En bredere portefølje gør, at du er mindre eksponeret over for enkelte aktiers udsving.

I disse dage kan man godt få fornemmelsen af, at alt falder – men faktisk har en række sektorer, f.eks. energiaktier, på det seneste klaret sig markant bedre end de indeks, de befinder sig.

Det kan selvfølgelig vende – men det understreger bare, at en bred og forskelligartet portefølje er en afgørende faktor i et marked i tumult.

Tænk langsigtet og find stabile selskaber

Hvis du som investor har manøvrerum i porteføljen, er det samtidig oplagt at overveje både den korte, sikre kurs – og tænke mere langsigtet. Såkaldte defensive aktier – f.eks. i en dansk spidskompetence som sundhedsaktier – er generelt mindre udsatte for pres i kriser, og er en oplagt placering at bevæge en del af porteføljen mod i tider med økonomisk uro.

Samtidig er der god grund og mulighed for at tænke på den lange bane – på aktier, der på mere langt sigt afspejler fremtidige muligheder, og som måske i dag er presset af markedets generelle sortsyn. Investeringer, du måske tidligere har set som sunde men lidt vel dyre ud, er værd at genoverveje.

Konkret kunne det være f.eks. være virksomheder, der kan hjælpe verden med at nedbringe CO2-udledninger eller selskaber, der tilvejebringer teknologi, der er nyttig for vores fremtidige måde at arbejde på. Hvad tror du, forbrugerne og virksomheder vil efterspørge om 10 år? Det er værd at se på, og samtidig er du som investor via din investeringer med til at påvirke verden i netop den retning, som du tror på. 

Johannes Rovsing

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.