Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

CO2-afgifter bør øge jagten på grønne forretningsmuligheder

Regeringens forslag til en grøn skattereform vil sætte endnu mere skub i den grønne omstilling. Det er positivt og et udspil, erhvervslivet længe har efterspurgt. De stigende afgifter bør samtidig accelerere udviklingen af nye forretningsmodeller for de mest fremsynede virksomheder

Christoffer Husted Rasmussen, dansk landechef og partner, Kearney

I midten af april fremlagde regeringen den længe ventede skattereform og præsenterede en mere ensartet CO2-afgift, der skal være med til at sikre de nødvendige reduktioner til at nå klimamålet i 2030. For erhvervslivet er det positivt, at der kommer større klarhed om præcis de vilkår, toplederne skal navigere efter.

På tværs af industrier og brancher er der en omfattende grøn omstilling undervejs, som, for at lykkes, kræver klare, tydelige mål fra såvel politisk side, fra bestyrelsesniveauet og andre stakeholders. Samtidigt er der brug for, at beslutningstagere i erhvervslivet kender den specifikke spilleplade, de skal agere indenfor.

Målet bør være at indlejre bæredygtighed i alle strategiske beslutninger og i den daglige drift.

Christoffer Husted Rasmussen

Bæredygtighed skal værdiansættes, og det samme skal omkostningerne ved passivitet, og heri spiller CO2-afgifterne en central rolle. Ved hjælp af moderne evalueringsmodeller stiger transparensen, og ledere kan i langt højere grad se og måle effekten af grønne initiativer eller manglen på samme.

Disse indsigter bør give anledning til at accelerere transformationen, indarbejde bæredygtighed i alle hjørner af organisationen samt forfølge de muligheder omstillingen indeholder. For ambitionerne må ikke stoppe ved en simpel justering af et enkelt produkt, hvor delkomponenter udskiftes med et mindre CO2-udledende alternativ.

Visionen bør være større. Målet bør være at indlejre bæredygtighed i alle strategiske beslutninger og i den daglige drift. CO2-reduktion bør være et lige så vigtigt parameter for virksomheden som omkostningsreduktion eller kvalitetssikring. Ikke blot for planetens skyld, men for at gribe de forretningsmuligheder og vækstpotentialer, en langtidsholdbar, bæredygtig forretningsmodel besidder.

Dette er naturligvis ikke nogen smal sag. Det kræver modige topledere, som tør foretage investeringer i dag, som vi måske ikke ser effekterne af i en rum tid. Det kræver formelle og uformelle partnerskaber og væsentligt mere samarbejde – både på tværs af den enkelte virksomhed, med leverandører, med helt nye stakeholders, med den offentlige sektor, og måske endda med konkurrenter.

Det kræver nye produkter, ydelser og teknologier. Det kræver nye økosystemer, forretningsmodeller og strategier.

Dette er lettere i nogle sektorer end i andre, og snittet bør derfor lægges dér, hvor afgifter, skatter og bæredygtig transformation går hånd i hånd med konkurrencekraft, vækst og attraktive eksportmuligheder.

Ikke desto mindre arbejder danske virksomheder over en bred kam målrettet på at sætte strøm til de bæredygtige ambitionerne. For mens vi alle venter på morgendagens teknologier, kan det, der allerede er tilgængeligt, nemlig bringe os ganske langt.

Christoffer Husted Rasmussen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.