Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Denne type aktier er gode til at ride stormen af

I Danske Bank forventer et positivt afkast fra aktier i den resterende del af året, men vi erkender, at der er betydelige risici. Derfor er en bestemt type aktier værd at rette blikket mod.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Overskrifter om højere råvarepriser og russiske trusler om alt fra atomvåben til lukkede gashaner er næsten blevet hverdagskost i vores nyhedsfeed. Dertil kommer skyhøj inflation, omfattende corona-nedlukninger i Kina og centralbanker, der med hård retorik om renteforhøjelser har sendt markedsrenterne markant i vejret – og så er det måske ikke så overraskende, at aktierne er faldet i år. Især ikke i lyset af de store stigninger sidste år.

Samtidig befinder vi os i den sencykliske fase af konjunkturforløbet, hvor den økonomiske vækst aftager, og en recession i værste fald lurer i horisonten. 

Efter vores opfattelse betyder det dog ikke, at du skal holde dig fra aktier i øjeblikket. I Danske Bank anbefaler vi aktuelt investorer at have en neutral vægt i aktier – dvs. samme andel af aktier i deres porteføljer, som de forventer at have på længere sigt. Vi forventer et positivt afkast fra aktier i den resterende del af året, men erkender, at der er betydelige risici.

Det store spørgsmål er imidlertid, hvor du skal placere dig i aktiemarkedet? Efter vores vurdering er kvalitetsaktier et godt valg til den tid, der ligger foran os.

Robuste selskaber i stormfulde perioder

Kvalitetsaktier er et overordnet begreb for selskaber, der blandt andet er kendetegnet ved en stabil vækst i indtjeningen, et højt afkast af egenkapitalen og en lav finansiel gearing. Historisk set har denne type aktier i gennemsnit klaret sig bedre end aktiemarkedet generelt i den sencykliske konjunkturfase, og det samme gælder i øvrigt også i perioder med recession, selv om det naturligvis ikke er en garanti for en gentagelse fremover.

Generelt er kvalitetsaktier robuste selskaber, som er godt rustet til at klare sig igennem stormfulde perioder, fordi de har et solidt økonomiske fundament og solide forretningsmodeller, der blandt andet ofte giver en stærk pricing power.

Det betyder dog ikke, at kvalitetsaktier er immune over for perioder med uro på de finansielle markeder, hvor de naturligvis også kan opleve kursfald – det så vi blandt andet, da covid-19-pandemien brød ud i 2020. Men de har gode forudsætninger for at komme styrket ud af kriser, fordi de har musklerne til at udmanøvrere svagere konkurrenter og måske endda købe nogle af dem op.

Går gerne glip af den sidste femøre

Ser man på MSCI World Quality Index, der er et globalt aktieindeks med fokus på kvalitetsaktier, er Apple, Microsoft, Nvidia og Alphabet de selskaber, der vægter tungest i indekset, og blandt de største selskaber i indekset finder man også sundhedsaktierne Johnson & Johnson og UnitedHealth Group. Dermed ikke sagt, at vi anbefaler netop disse selskaber, men blot for at give eksempler på selskaber i kvalitetsindekset.

Inderst inde håber jeg egentlig, at value- eller vækstaktier vil gøre det bedre end kvalitetsaktier i det kommende år, for disse aktiestile gør det typisk bedst i konjunkturfaser med hhv. tiltagende og høj økonomisk vækst, og det er alt andet lige mere optimale økonomiske faser at befinde sig i. 

I så fald vil det ikke være optimalt at have et tilt mod kvalitetsaktier i sin portefølje, men jeg foretrækker at kunne sove lidt mere trygt og går gerne glip af den sidste femøre, hvis det giver mig bedre forudsætninger for at ride en eventuel storm af. Også selv om jeg håber, at vi nøjes med en mild brise.

Lars Skovgaard Andersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.