Debat

Kongehuset kunne nok godt vende ryggen til Herlufsholm og Ecco – Frederik og Mary kan måske ikke

Én voldtægt eller ydmygelse mere – så er kongehuset ude af Herlufsholm. Klarsyn og blinde vinkler følger med monarkiet.

Jeg er monarkist. Hermed er dén sag varedeklareret.

Når kronprinsparret sender prins Christian på en kostskole, som inden TV2’s dokumentarudsendelse om Herlufsholm var blevet kaldt »plageåndernes tempel«, og et sted »man bliver udlært i at klare sig i et voldskapitalistisk samfund«, så træder Danmarks mere end 1.000 år gamle monarki – igen – frem som en kæde af mennesker med lysende klarsyn og blinde vinkler, oplagte styrker og det modsatte. Altså: Mennesker.

Kronprins Frederik er til løbesko og hans Royal Run med 80.000 deltagere er vel det mest folkelige projekt, monarkiet har opfundet.

Mere ufolkelig skole end Herlufsholm kan han og Mary omvendt ikke sende prins Christian i. Grundlagt af adelige, søgt af adelige, båret oppe af adelige, med hvad deraf har vist sig at følge af godt og skidt på Herlufsholm.

Aldrig før i det danske monarkis historie har kongehuset blåstemplet adelens bastion, hvis ydre voldgrav er en egenbetaling pr. elev pr. år på 157.000 kroner.

Dronning Margrethe foretrækker balletsko og sammensætter découpager. Hvis man ikke ved, hvad en découpage er, kan man slå det op i Den Store Danske Encyklopædi, bind 5, og hvis man ikke kan udtale découpage, kan man lære fransk.

Alligevel: Mere folkelig samlende end dronning Margrethe kan ingen person være. Hendes nytårstale er til alle - jævne mennesker, rigmænd og adelige på Næstved-egnen – og talen 17. marts 2020, da coronaen var kommet, var i den grad til alle.

Jeg er monarkist, fordi det er mennesker, der danner den 1.000 år gamle, lange kæde, der binder Danmarks historie sammen. Mennesker må man have en mening om. I andre lande kan man få noget tungt i hovedet af at mene noget om statsoverhovedet, alternativt ni års fængsel øst for Moskva, subsidiært et skud Novichok.

Jeg foretrækker så langt kongelige, der ind imellem viser lysende klarsyn – som kronprins Frederiks tidsånds-geniale opfindelse Royal Run – og ind imellem blinde vinkler. Hans oldefars seks dage lange afskaffelse af demokratiet i 1920 for at fremme en mærkesag er sådan en blind vinkel.

Kernen er, at det er tilladt at mene noget om de kongeliges beslutninger OG samtidig vise respekt for monarkiet - fordi de er mennesker.

To kongelige beslutninger, som lige nu er til trykprøvning i offentligheden, er kongehusets blåstempling af Herlufsholm og Ecco. Så er det sagt kontant.

Når kronprinsfamilien lader Danmarks kommende regent, prins Christian, få en del af sin uddannelse på Herlufsholm, så er det en blåstempling. Et ridderslag. Kongehuset indestår herfra for skolens værdier og menneskesyn.

Efter den seneste uges turbulens kører Herlufsholm på den sidste chance som kongelig uddannelsesanstalt. Én voldtægt mere, én sag mere om ydmygelse eller gennemtæskning af et barn – så er det slut.

Så må prins Christian tages ud. Ellers vil monarkiet få en presse efter sig, der igen og igen spørger, om man virkelig indestår for Herlufsholms værdier og menneskesyn. Altså ikke ordene i brochurerne. Men de værdier og det menneskesyn, som de nederste og svageste i Herlufsholms elevhierarki mærker på deres krop.

Her kan kongehuset måske nemmere trække en streg i sandet end menneskene i det. Forstået på den måde, at kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys nære vennekreds for en del er rygraden i Herlufsholm. Nemlig adelige, som er formet og dannet af Herlufsholm, og som har deres børn på Herlufsholm. De bærer Herlufsholm.

Beslutning to, som er i søgelyset: At Ecco fortsætter med at kunne bære titlen som Kongelig Hofleverandør, selv om skofabrikken samarbejder med Rusland. Som er fjenden. Rusland er fjenden.

Danmark stemmer 1. juni om afskaffelse af forsvarsforbeholdet for at stå stærkere mod fjenden, og alligevel kan Ecco fortsætte med at bære titlen Kongelig Hofleverandør, mens den driver forretning med fjenden. Der er gået i krig mod Ukraine for at erobre dele af landet og har truet andre lande i samme retning.

Monarkiet består af mennesker, der ind imellem viser lysende klarsyn og ind imellem – måske – udstiller en blind vinkel. Godt man kan mene det og maksimalt have et ridderkors på spil.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job