Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kriserne vælter ind over os. Bevar roen, hvis ikke du vil miste dine penge

Inflationen raser, aktierne er i frit fald, der er krig i Ukraine og Kina er ramt af coronanedlukninger. Med så mange negative overskrifter er det vigtigt at bevare roen, så du ikke træffer forhastede beslutninger.

Maxim Manturov, chefanalytiker Freedom Finance Europe, der står bag handelsplatformen Freedom24

Uroen på de finansielle markeder er til at tage og føle på i disse dage, og de ledsages af både krig og corona.

Inflationen i Danmark er den højeste i 40 år, og forbrugerpriserne lå i april 6,7 pct. højere end i samme måned sidste år. Det meste af verden er lige nu ramt af høj inflation, der betyder, at vi har færre penge at gøre godt med.

Aktiemarkederne bløder også usædvanligt meget i øjeblikket. Det danske C25-indeks har haft det største fald på én dag i mere end to år, og der meldes om, at danske aktier nu teknisk set befinder sig i et bear-marked.

Det amerikanske aktieindeks for de 500 største virksomheder (S&P 500) har haft den værste start på året i 83 år – siden 1939, hvor depressionen ramte. 

Det får flere økonomer til at varsle risiko for såkaldt stagflation for det meste af verden – et farligt miks af inflation og en stagnerende økonomi. Og som om det ikke var nok, så ledsages de negative finansielle meldinger af breaking news om krig i Ukraine og coronanedlukninger i Kina.

Giver det dig sved på panden at læse om? Så er du ikke alene. 

Det er sjældent, at vi rammes af så mange stærkt negative nyheder på én gang, og det kan være med til at skabe en følelse af frygt for vores økonomi.

Frygt gør os usædvanligt stærkt motiverede til at handle på den. Det hjalp os med at overleve, dengang vi skulle løbe fra en bjørn i stenalderen.

Men når det kommer til beslutninger om ens formue – med mindre det er at spare op – så viser erfaringer fra de finansielle markeder, at når folk er bange, foretager de irrationelle beslutninger, der kan ramme dem økonomisk negativt.

Katastrofe-nyheder om eksempelvis det faldende aktiemarked, kan få nogle til at sælge ud af deres aktiedepot for at få kontanter. For andre kan den rekordhøje inflation få dem til at investere hele deres kontantbeholdning uden at have overvejet, hvad de vil investere i, og om de snart får brug for pengene.

Men hvad gør man så for ikke at miste sin formue?

Jeg vil vove at påstå, at det i de fleste danskeres tilfælde gælder, at de ikke skal gøre ret meget anderledes. 

Når du hører nyheder om kriser, er det værd at minde dig selv om, at de allerede er en kendsgerning, og at de finansielle markeder derfor allerede har reageret på dem. Det gør de som regel lynhurtigt og gerne inden for få minutter til max et par dage efter en nyhed.

Det vil sige, at hvis du sælger ud af dine aktier eller pensionsopsparing lige nu, er der en forhøjet risiko for, at markedet stryger til vejrs, uden at du er med.

Vi eksperter er også frygteligt gode til at tale overbevisende om scenarier, der varierer fra varslinger om økonomisk depression til at det værste er overstået, og at det gælder om at investere nu.

For selv de bedste eksperter tager ofte fejl og har svært ved at slå verdens aktieindeks, som - fraregnet inflation - generelt er steget med 7 pct. hvert år.

Men det er altid smart at tage et kig på dit budget og din egen situation. Har du en stor kontantbeholdning, som du overvejer at investere, så vær opmærksom på din risikotolerance og din tidshorisont for, hvornår du skal bruge dine penge.

Du har ikke særlig meget at frygte, hvis du ikke skal bruge pengene før om 10 år. Mange aktier er desuden allerede faldet så meget, at de faktisk ser ud til at være ganske fornuftigt prissat nu.

Investerer du omvendt alle dine penge nu, risikerer du, at markedet falder yderligere – eller at miste den stødpude, der kan dæmpe et slag fra en vedvarende høj inflation eksempelvis i form af en uventet høj varme- og forbrugsregning.

For at minimere din risiko, er det generelt en god idé at sprede formuen over flere aktivklasser og stadig beholde nogle kontanter. Fx ejendom, aktier, obligationer og noget i kontanter. Pga. de særlige forhold med inflation lige nu, kan du også overveje guld og indeksobligationer i stedet for traditionelle realkredit eller statsobligationer, hvis du tror, at inflationen fortsætter.

Det vigtigste er bare, at du ikke går i panik.

Maxim Manturov

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.