Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Finansiel uro giver grund til at investere i startups nu

Uroen på de finansielle markeder får mange til at træde hårdt på bremsen og afvente situationen. Når det gælder investeringer i startups, er der paradoksalt nok grund til at sætte farten op – det lønner sig i længden.

Kasper Holst Hansen, direktør i Flying BizKit. Foto: Egon Gade

Når man investerer i en startup, satser man i realiteten på, at rejsen bliver lang og lukrativ. For typisk tager det 3-5 år for en startup at vokse sig tilstrækkeligt levedygtig til, at en investor får en sandsynlig og værdifuld mulighed for at lave et exit. Slutter rejsen før, er det som regel, fordi den ganske enkelt ikke kan fortsættes; at nøglen er blevet drejet om.

Investorer, som har fokus på startups, bør operere med et langt perspektiv og lave en grundlæggende anderledes indgangsanalyse, end man sædvanligvis gør på de store børser.

Lige nu må almindelige aktieinvestorer acceptere, at der er særdeles høj bølgegang på aktiemarkederne. Uroen og konsekvenserne kan i sagens natur håndteres på mange måder. Men én sag er sikker; de ustabile tilstande sætter sig tydeligt i de finansielle systemer. På godt og ondt.

Jeg opererer i startupmiljøet, og vi er påvirket af finansmarkedernes uro nu og i månederne, der kommer. I første omgang betyder uroen konkret, at startup-investorerne bliver mere tilbageholdne med deres investeringer.

Årsagen er psykologisk. Investorerne har betalt store skatter på deres gevinster for det udbytterige 2021, og så har de fået en større korrektion i første kvartal af 2022. Mange føler, at de har slået sig slemt, og gør derfor, hvad kapitalister nu engang gør i sådan en situation; de afventer og reducerer ny risiko.

Det er forståeligt og tilmed ganske menneskeligt. Men det kan faktisk være skønne, spildte kræfter i relation til investeringerne i startups.

For startups betyder den finansielle uro, at tiderne med høje værdiansættelser er slut i denne omgang. Det kan ved første øjekast virke som en ulempe for startups, men det er det nu ikke i min bog. Mange selskaber er nemlig blevet overkapitaliserede de sidste par år, og det rammer dem som en boomerang med fuld styrke nu.

I et klima med lavere værdiansættelser tvinges iværksætterne i langt højere grad til at lægge smarte planer. Smarte planer har alle dage slået de dyre planer, så på den måde er den nuværende situation uden tvivl en sund og vigtig øvelse for iværksætterne.

Det bringer os så til investorens paradoks. For investorerne har lyst til at reducere deres investeringer i startups, men i et klima med lavere værdiansættelser, er deres penge pludselig langt mere værd. Det skaber en mulighed for en større procentuel forrentning.

Årsagen er simpel. Om 3-5 år er vi igen på vej opad, formoder jeg, og da vil en startup-investering, som er gjort i dag, være moden til et exit. Denne gang bare i et klima med mere favorable værdiansættelser.

Tilbage er så den klassiske udfordring, der altid har spillet ind: At finde morgendagens vindere. De startups, der rent faktisk kommer til at lykkes. Her er min analyse, at den finansielle uro også virker proaktivt i identificeringen af kandidater. For udsigterne til færre penge i markedet vil luge ud i lykkeridderne blandt iværksætterne.

Men selvom der helt sikkert bliver luget gevaldigt ud i junglen af iværksættere, så kræver det stadig en stor portion indsigt, input og mod fra investorerne at identificere og vælge morgendagens vindere. Intet nyt under solen, hvad det angår.

Jeg gearer massivt op i disse måneder og planlægger at fordoble min portefølje af investeringer i startups i 2022. Der er grund til at dyrke investorens paradoks, og jeg går aktivt modsat de mange andre investorer på min vej, som træder hårdt på bremsen netop nu.

Og jeg er ikke mere forbeholden over for at investere i startups med social ansvarlighed, selvom det kræver både midler og timer nu. For på den anden side af verdenens gruopvækkende uro, er jeg sikker på, at vi vil se en opblomstring af interessen for virksomheder, der er bygget på socialt ansvar, og som har fokus på at gøre en forskel for andre menneskers børn.

Kasper Holst Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.