Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Renterne tordner op – hvor lander de?

Lægger man det hele sammen, så kan det meget vel ende med, at vi skal vænne os til lidt højere renter end før pandemien.

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Året har indtil videre budt på usædvanligt kraftige rentestigninger. Særligt de lange renter er pisket i vejret, og for nylig kom fire procents lånet frem på hylderne hos realkreditinstitutterne. Samtidig er de korte renter også på vej op, og de seneste auktioner over fleksrenterne mundede ud i de højeste renter i adskillige år.

Derudover peger både sol, måne og stjerner på, at de helt korte renter skal længere op. Mange centralbanker har allerede hævet renterne og direktørerne i Den Europæiske Centralbank (ECB) er også ved at falde over hinanden for at fortælle, at renten også i eurozonen skal hæves senere på sommeren.

Det vil alt andet lige betyde, at Danmarks Nationalbank følger trop og hæver renten herhjemme i stort set samme tempo.

Det store spørgsmål er derfor, hvor langt renterne egentlig skal op.

Det har overrasket mange, at renterne allerede på så kort tid er steget så kraftigt, som de er. Det gælder også undertegnede, som faste læsere af klummen her vil vide. Ikke desto mindre peger meget på, at renterne på den korte bane sagtens kan stige yderligere. Særligt de korte renter.

Men kigger vi lidt længere frem, så er det store spørgsmål, om renteniveauet har ændret sig markant efter pandemien og krigen i Ukraine. Lige nu ser det ud til, at vi ser ind i en længere periode med en højere inflation, end vi har set over de senere år. Det trækker i retning af lidt højere renter. Det samme gør en mere aktivistisk finanspolitik og større udgifter til forsvaret også.

Omvendt er flere af de faktorer, som i de senere år har trykket renterne ned, ikke ændret nævneværdigt.

Det gælder den demografiske udvikling, der resulterer i færre i den arbejdsdygtige alder og lavere økonomisk vækst. I USA ser det endda ud til, at arbejdsstyrken er skrumpet efter pandemien. I samme retning trækker også store gældsbyrder, som bestemt ikke er blevet mindre af pandemien.

Lægger man det hele sammen, så kan det meget vel ende med, at vi skal vænne os til lidt højere renter end før pandemien, men noget markant skifte er der i min optik ikke lagt op til. Alligevel kan renterne sagtens fortsætte endnu længere op i den nærmeste fremtid, men der er grænser for, hvad økonomien kan klare, og derfor vil de næppe forblive der specielt længe.

I løbet af det næste halve år kan vi endda vente os en markant opbremsning i økonomien i takt med, at forbrugere og virksomheder skal indstille sig på en virkelighed med højere priser og renter. Det hjælper forhåbentlig med til at dæmpe både inflationen og centralbankernes værste iver for at hæve renterne.

I så fald ville det kunne sænke de lange renter og begrænse stigningen i de korte af slagsen. Det kan betyde, at vi ender et sted med lidt højere renter end før pandemien, men altså ikke noget paradigmeskifte. Lige netop det scenarie ser i stigende grad sandsynligt ud.

Søren Kristensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.