Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nej tak, jeg skal ikke med på nogen rejse

Djøfbladet lavede for kort tid siden en undersøgelse for at finde de mest irriterende ord i erhvervslivet. Bullshit-bingoens vinder er også min store aversion: "Rejse".

Lars Matjeka, bestyrelsesmedlem og ledelsesrådgiver. Foto Charlotte de la Fuente

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har hørt ledere tale om »den rejse vi skal ud på«, »virksomhedens spændende rejse«, »den strategiske rejse mod fremtiden« og »rejsen er kun lige begyndt«.

Tager vi jobopslag med skrives i flæng »kom med på vores videre rejse«, »bliv en del af vores digitale rejse«, »få en fed rejse«, »du skal drive vores rejse« og »der venter dig en ambitiøs rejse«.

Hver gang jeg hører om disse tilsyneladende attraktive rejser får jeg lyst til at stille en række spørgsmål:

Hvad er rejsens destination? Hvor længe varer rejsen? Skal jeg selv finde vej? Er vacciner påkrævet? Hvordan er vejret på destinationen? Hvordan kommer vi frem? Hvor meget bagage må jeg have med? Skal jeg selv bære min kuffert? Rejser jeg alene eller er det en grupperejse? Er der enkeltværelser eller sovesal? Er forplejning inkluderet? Må jeg have familien med?

Mest af alt får jeg lyst til at spørge: Er der en guide, som taler dansk?

Sagens kerne er nemlig, at vi i erhvervslivet har opfundet så mange luftige udtryk og svulstige ord, at vi har skabt et sprog, som vi end ikke selv forstår. Og forstår vi det ikke selv, så gør vores kolleger og medarbejdere med stor sandsynlighed heller ikke.

Over tid bliver vi præget af det miljø, vi er i, og tager gængse betegnelser og udtryk til os. Når jeg ofte taler om ærlighed og selvindsigt som vigtige ledelsesmæssige egenskaber, må jeg derfor også indrømme, at jeg gennem min karriere selv har talt om rejser i alle mulige og umulige sammenhænge.

Undskyld! Jeg gør det ikke igen. 

Ordforureningen spreder sig som ringe i vandet, og for mit eget vedkommende tænker jeg f.eks. tilbage til mine yngre år, hvor jeg var optaget af at lære ord, som blev brugt blandt ligesindede med en tro på, at det ville få mig til at fremstå både klogere og mere tjekket.

Jeg kan også huske coaching- og lederkurser, hvor en del af indholdet netop handlede om at lære at bruge de rette ord. 

Men hvilke ord er så de rette? I min optik er det dine ord. Jo mere du renser dit sprog for smarte, klichéfyldte (engelske) ledelsesord, jo stærkere fremstår du som leder.

Det er en påstand, men jeg har de seneste år været nysgerrig på lederes sprogbrug, og konklusionen på min egen lille kvalitative undersøgelse er klar: De ledere, som smider om sig med tomme erhvervsfloskler, er ofte de ledere som har mindst substans. Det er ledere, som jeg får indtryk af, forsøger at skjule en usikkerhed og har vanskeligt ved at være tydelige, konkrete og tage ansvaret hjem. Av!

Ofte hører vi om rejser i forbindelse med virksomheders strategier, og hvis vi for alvor ønsker, at en strategi skal blive til mere end ord i en flot Powerpoint-præsentation, er det vigtigt, at vi taler både ukompliceret, ærligt og i øjenhøjde fra menneske til menneske.

Vi skal eksempelvis have modet til at sige: »Vi er ikke i tvivl om, hvor vi gerne vil have virksomheden hen, men vi ved ikke præcis, hvordan vi kommer derhen. Det kan godt være, at vi sammen kommer til at tage nogle omveje og måske endda fare vild, men ved fælles hjælp tror vi på, at vi kan nå dertil.«

Svigter modet, kan vi altid tage på en rejse.

Lars Sander Matjeka

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.