Vi dropper seniorer
Googler man ordet ”senior”, så får man alt frem lige fra ”ældre borger - medlem af senatet” og ”gammel gubbe” til ”pensionist” – og alt derimellem. Associationen af ordet kan være forskellig. I Dansk Erhverv dropper vi nu brugen af ”senior”.
I Dansk Erhverv ser vi mangfoldighed som en farverig palette af forskellige mennesker og kompetencer, der gør os stærkere og medvirker til at skabe udvikling og fornyelse.
Diversitet kommer til udtryk gennem mangfoldighed, og mangfoldighed i Dansk Erhverv er ikke begrænset til køn, men skal også forstås som forskelle i alder, religiøs overbevisning, etnicitet, race, hudfarve, national og social oprindelse, seksuel orientering, handicap, politisk anskuelse og så videre.
Vi lægger vægt på trivsel og på en adfærd, hvor vi understøtter forskellighed. Det er afgørende for det arbejdsklima, vi ønsker at skabe.
En virksomheds holdninger og kultur kan være lidt svært at definere. Nogle siger, det svæver i luften mellem mennesker. Andre siger, at det bor i væggene. Under alle omstændigheder er holdninger og kultur den motor, der driver forretningen, og som er med til at skabe både trivsel og resultater.
Vi satte os derfor for i 2021 at beskrive både vores stærke kultur og vores diversitetspolitik, så vi nemmere kan forklare nye medarbejdere, hvad vi lægger vægt på.
Og så er der lige den der med alder, hvor vi i starten af 2022 så et behov for at spidse blyanten igen.
For i Dansk Erhverv har vi medarbejdere i alle aldre, men vi har også en bestemt holdning til alder. Nemlig den holdning, at alder ikke har betydning.
Vi ved godt, at når man har levet i flere år end de fleste, er der nogle kompetencer, man har udviklet, og dem værdsætter vi på alle måder. Vi ved også godt, at man i en alder, hvor tallet er mindre, har nogle unikke kompetencer, fordi man er født på et bestemt tidspunkt i verdenshistorien, og det værdsætter vi også.
Men når det er sagt, så er det afgørende for os, at man har de nødvendige kompetencer, både fagligt og personligt, og at man er motiveret. Og at man i sidste ende bidrager til at skabe værdi i vores kultur og for vores medlemmer. Ikke hvilken alder man har.
I øvrigt kan man være sur og tvær og støje i butikken som 65-årig, ligesom man kan være sur og tvær og støje i butikken, når man er født i 1990’erne. Personlige, stærke kompetencer, der bidrager, har ingen alder.
Så vi skal glæde os over de forskellige kompetencer, forskellige mennesker kommer med, uanset om de er aldersbestemte eller ej. Og vi må aldrig forfalde til at putte folk i kasser pga. alder og tro, at vi ved, hvordan kassen definerer dem.
Så med vores naturlige fokus på, at det er kompetencer og ikke alder, der tæller, mente vi, at det var tid til at genbesøge vores specielle senior MUS-samtaler og vores seniorpolitik.
Derfor har vi ikke længere specielle MUS-samtaler for seniorer. Alene ved at kalde det en senior MUS-samtale lå det ligesom i kortene, at det skulle handle mere om afvikling end om udvikling. Alle MUS-samtaler er nu ens og uanset alder handler det om at fokusere på den enkeltes udvikling og motivation.
Vi har heller ikke længere en seniorpolitik, men har i stedet indført en livsfasepolitik. Med livsfasepolitikken ønsker vi at understrege, at vi i Dansk Erhverv har fokus på trivsel, motivation, udvikling, kompetencer og resultater – uanset medarbejderens alder og uanset i hvilken livsfase, medarbejderen er i.
Vi har heller ikke længere seniorer ansat. Vi synes tiden var inde til at understøtte værdien af medarbejdere i alle aldre ved at droppe ordet ”senior”. Det var egentlig helt naturligt at gøre det for på den måde at tydeliggøre vores holdning om, at vi ikke vil påklistre en bestemt aldersgruppe et mærkat, der samtidig indikerer, at medarbejderen nok er på vej på pension. Så vi har ikke længere seniorer, alle er vi ”medarbejdere”.
Ordet ”senior” som beskrivelsen af en person har vi aflivet.
Dog har vi – i hvert fald indtil videre – beholdt senior i angivelse af en titel – f.eks. seniorkonsulent, fordi det kan hjælpe til at beskrive en medarbejder med højere anciennitet. Jeg vil dog ikke udelukke, at det er noget, vi skal se på i fremtiden.
Bør andre organisationer og virksomheder så gøre det samme? Det bestemmer de naturligvis selv, men jeg vil opfordre til, at man gør sig nogle overvejelser på området. Og har man brug for råd og vejledning, så er man selvsagt velkommen til at række ud til os.
Tina Buch Olsson