Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Jan V. Hansens tre misforståelser om pension

Vicedirektør Jan V. Hansen fra Forsikring & Pension er 10. juni ude med riven efter kommentator Anders Heide Mortensen, der for nylig i Finans tillod sig at bakke op om mit forslag om, at pensionssystemet bør gentænkes.

Henrik Ramlau-Hansen er lektor på Institut for Finansiering, CBS, og tidl. adm. dir. i Danica Pension.

Mit forslag om omlægning af pensionssystemet, som beskrevet hos Finans 1. juni, går ud på, at i stedet for en fast indbetaling på f.eks. 15 pct. af lønnen gennem hele livet bør unge i stedet betale mindre og ældre mere. Derved skabes bedre muligheder for at udjævne forbrugsmulighederne over hele livet - det er f.eks. meget bedre at kunne forbruge 200.000 kr. årligt gennem hele livet i stedet for kun 100.000 kr. som ung og 300.000 kr. som gammel. Unge har mange ekstra udgifter, som ældre ikke har, og bør vente med pensionsindbetalingerne, til de bedre har råd.

Vicedirektør Jan V. Hansen gør sig skyldig i tre misforståelser, når han 10. juni ude med riven efter kommentator Anders Heide Mortensen, der for 3. juni i Finans tillod sig at bakke op om mit forslag om, at pensionssystemet bør gentænkes.

Den ene er at tage den nyligt udkomne rapport fra Pensionskommissionen som udtryk for, at der ikke er nogen grund til at gentænke pensionssystemets indretning. Pensionskommissionen har mange udmærkede forslag, men kommissionen har slet ikke beskæftiget sig med muligheden for en mere gradvis indfasning af pensionsopsparingen.

Udvalget har primært beskæftiget sig med en lempeligere levetidsindeksering af folkepensionsalderen. Derfor kan man næppe tage udvalget til indtægt for, at ikke også andre ændringer kan være relevante.

Som misforståelse 2 fremhæver Jan V. Hansen, at det gældende pensionssystem typisk indholder forsikringer mod tab af arbejdsevne mv. fra en tidlig alder - dette er også en del af mit forslag, hvorfor dette heller ikke kan bruges som argument for ikke at drøfte det skitserede forslag.

Sidste misforståelse er, at det skulle være en særlig fordel for unge at betale relativt høje pensionsbidrag, idet man så får rentes rente i mange år. Det er korrekt, at større tidlige indbetalinger giver mere rentes rente, men alt har en pris.

Tidlige indbetalinger giver flere omkostninger for kunderne, og de skal holdes op mod de manglende muligheder, det skaber for unge mennesker, når pengene bedre havde været anvendt på bolig, etablering af en familie mv. Køb af bolig og etablering af familie er også en investering med et godt afkast.

Selv om det danske pensionssystem allerede er rigtig godt, burde Forsikring & Pension være åben for at drøfte nye fornuftige forslag baseret på finansiel forskning udviklet over de seneste år.

Henrik Ramlau-Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.